Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odvážny plán NASA: Toto sa hodlá urobiť so smrtiacim asteroidom!

(Zdroj: Keck Institute)

WASHINGTON - Ak nejde asteroid k astronautovi, musí ísť astronaut k asteroidu. Aj tak by mohlo zniesť trochu obmenené príslovie, ktoré pojednáva o tom, ako vedci z USA plánujú skúmať tieto vesmírne telesá. Jednoducho sa rozhodli odchytiť jedno do "veľkého vreca", prepraviť na obežnú dráhu Mesiaca a tam ho detailne prezrieť.

Výskumníci z Keck Institute pre vesmírne štúdiá chcú poslať do vesmíru bezpilotnú sondu, ktorá by ulovila malý asteroid a presunula ho na obežnú dráhu Mesiaca.

Expedícia by stála asi 2,6 miliardy dolárov a mohla by byť ukončená okolo roku 2020. Vybraný asteroid by mal byť veľký asi 7 metrov, vesmírna loď by ho mala polapiť do asi 10 až 15 metrov veľkého nafukovacieho vreca a za približne 6 rokov ho za pomoci iónových motorov dopraviť na obežnú dráhu Mesiaca. Tam by zhruba 500 ton vážiaci asteroid sonda z vreca vysypala.

NASA tvrdí, že ani pri najhoršom možnom scenári by nám pri tejto riskantnej operácii nespadol na hlavu. Vedci si od celého projektu sľubujú, že by potom na asteroid posielali výpravy, ktoré by ho mohli lepšie preskúmať, čo by bol lacnejší a bezpečnejší variant ako posielať kozmonautov k asteroidom vo vzdialenejšom vesmíre.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu