Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Silvester je za dverami: Prečítajte si, ako ho bude oslavovať celý svet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novou tradíciou sa v slovenskom hlavnom meste stal silvestrovský beh cez bratislavské mosty. Tieto preteky sú akýmsi mini maratónom, dĺžka trasy je 10.000 metrov, kedy účastníci prebiehajú tam a späť dunajské mosty medzi južnou a severnou časťou metropoly. Tento ročník zahŕňa len štyri z piatich mostov, pretože ten najstarší je kvôli rekonštrukcii zatvorený.

EURÓPA

Česko: V Českej republike podľa DPA tečie na Silvestra prúdom šumivé víno a na sviatočnom stole nesmú chýbať ani majstrovsky obložené chlebíčky. O polnoci potom z televízie zaznie štátna hymna a centrum metropoly sa vďaka ohňostroju zmení na vriaci kotol. Profesionálna pyrotechnická show sa v Prahe koná 1. januára, na Vltave sa na ňu chodia pozerať tisícky ľudí.

Rakúsko: V tejto alpskej krajine je obľúbené liatie olova a darovanie talizmanov v podobe malých prasiatok či iných figúrok, ktoré sú často z čokolády alebo marcipánu. K silvestrovskej polnoci v Rakúsku patrí veľký ohňostroj rovnako ako pohárik sektu. Odpočítavanie posledných sekúnd starého roka sprevádza z rádia aj televízie Straussov valčík Na krásnom modrom Dunaji, Rakúšania sa tak tradične do nového roka pretancujú.

Španielsko: O polnoci prenáša televízia i rozhlas odbíjanie vežových hodín na madridskom námestí Puerta del Sol. Úderov zvonov je celkom dvanásť, s každým úderom zjedia Španieli jednu bobuľku hrozna, čo im má v novom roku zaručiť šťastie. V obchodoch je možné zakúpiť pripravené sady hrozna šťastia "uvas de la suerte" s už odpočítanými guličkami.

Bulharsko: Na Nový rok vyháňajú Bulhari zlých duchov. Pri rituáli zvanom kukeri tancujú ľudia v strašidelných kostýmoch, aby zahnali upírov a zaistili si zdravie, šťastie a bohatú úrodu. Odev pre túto príležitosť tvorí drevená maska ​​naháňajúca strach a kožušinový kostým so zvučnými zvončekmi.

Rumunsko: Rumuni na Nový rok dodržiavajú zvyky, ktoré majú priniesť šťastie. Deti sa často preháňajú po uliciach a námestiach s novo narodeným jahňaťom v náručí. Kto také jahňa pohladí, mal by podľa tradície zvanej vasilica mať v novom roku šťastie. Za pohladenie je ale nutné dať deťom nejakú drobnosť.

Grécko: Delobuchy a veľké ohňostroje nie sú v Grécku na Silvestra príliš rozšírené. Namiesto toho hrajú rodiny doma karty alebo iné hry. V krajine platí, že víťaz bude mať celý rok šťastie. Ani porazený ale nepríde skrátka, čaká ho šťastie v láske. Zaujímavý zvyk čaká Grécko a Cyprus 6. januára, kedy veriaci skokom do vody oslavuje Ježišovo pokrstenie Jánom Krstiteľom a Zjavenia Pána, ktroý má tiež zahnať démonov.

ÁZIA

Filipíny: Na Silvestri deti i dospelí skáču do čo najvyššej výšky, čo má zaručiť dobrú úrodu. Blahobyt potom majú zabezpečiť otvorené dvere a okná, rozsvietené svetlá a mince na parapetoch a vo vreckách nohavíc aj búnd. Pre šťastie a zdravie patrí na slávnostnú silvestrovskú tabuľu košík s dvanástimi kusmi okrúhleho ovocia. Na dvere ľudia vešajú hrozno, ktoré tam zostáva až do ďalšieho Silvestra.

AFRIKA

JAR: Ľudia v Juhoafrickej republike vítajú prichádzajúci rok karnevalom. Vrcholom novoročnej zábavy je 2. január, kedy Kapským mestom za zvuku bubnov prechádza pestrý sprievod. Udalosť tvorí okolo 10.000 účastníkov vo fantastických kostýmoch, tanečné skupiny, kapely a chóry, v uliciach potom karnevalový raj sleduje cez 100.000 ľudí.

AMERIKA

USA: Na Nový rok sa plavci vrhnú do Sanfranciského zálivu, ktorého vody majú približne desať stupňov Celzia. Tí najrýchlejší prekonajú dvojkilometrovú trasu z niekdajšej väznice Alcatraz do San Franciska za pol hodiny. Tejto tradície sa od roku 1967 zúčastňuje asi stovka ľudí z dvoch plaveckých klubov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu