Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krajšie ako silvestrovský ohňostroj: Zábery na nočnú Zem z vesmíru

V NOCI: Takto to u nás vyzerá, keď spíme. Zobraziť galériu (2)
V NOCI: Takto to u nás vyzerá, keď spíme. (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Silvester je za dverami. Skôr ako si našu domácu oblohu skrášlime čínskou pyrotechnikou, môžeme sa pokochať tým, ako vyzerá z vesmíru počas bežnej noci. Na obrázkoch, ktoré nedávno zverejnila americká NASA rozoznáte jednu z kolísok civilizácie - deltu Nílu. Ale aj vysvietené východné pobrežie Spojených štátov a riedko osídlené oblasti na ich Stredozápade.

Celých tristo tridsaťdva dní trvalo vedcom z NASA kým zachytili každý jeden kút našej matičky Zeme počas noci, mimo slnečného svetla. O všetko sa postaral satelit Suomi NPP. Ten napriek svojmu menu nie je fínsky, ale americký. Pomenovali podľa meteorológa z Minnesoty Vernera Suomiho, ktorý však mal fínskych rodičov. Satelit NPP Suomi použil celú škálu komplikovaných filtračných techník, aby dokázali zachytiť aj slabé zdroje svetla, ako mestské osvetlenie, požiare, alebo odblesk mesačného svitu. Veľa satelitov dokáže pozorovať Zem počas dňa, no Suomi NPP je špeciálne vybavený na nočné pozorovania, píše NASA na svojej oficiálnej stránke.

Delta Nílu
Zobraziť galériu (2)
Delta Nílu  (Zdroj: nasa)

 

Nočné pozorovania Zeme pritom nie sú významné iba kvôli krásnym snímkam. Sú dôležité pre sledovanie vývoja počasia, ktorý s v noci nezastavuje, len my ho nedokážeme tak dobre pozorovať. Práve v noci sa často vytvárajú hmly a vznikajú určité typy oblakov.

Satelitné zábery NASA na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Obrázok vo vysokom rozlíšení si môžete pozrieť tu.


Video:

Nočné zábery na Zem

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu