Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najobľúbenejšie mená pre deti v roku 2012 sú Jakub a Sofia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

BRATISLAVA - Slovenskí rodičia stavili aj tento rok pri pomenúvaní svojich detí najmä na klasiku a tradíciu a exotické mená sú skôr kuriozitou ako pravidlom. Už tretí rok obsadili prvé priečky mená Jakub a Sofia, ukázal prieskum portálu Najmama.sk, ktorý sa realizoval v spolupráci s matrikami.

Čo sa týka chlapčenských mien, prvé miesto aj tento rok obsadilo meno Jakub. Nielenže viedlo pri zápisoch v matrikách viacerých krajov, ale zároveň sa aj najčastejšie objavovalo v ich top päťke. Na druhom mieste sa umiestnil Lukáš a tretím menom je Samuel. Do top sedmičky sa ešte postupne dostali aj Michal, Šimon, Adam a uzavrel ju Martin.

U dievčat sa prvé miesto oproti posledným rokom takisto nezmenilo. Prvenstvo obhájila Sofia, ktorá sa zároveň stala aj najpoužívanejším menom vôbec. Zvíťazila na východe i západe Slovenska a obsadila najviac prvých miest. Na druhej pozícii sa ocitla Ema a tretia je Laura. Do top trojky sa tesne nedostali Nela, Michaela, Nina a Viktória, ktoré mali v jednotlivých krajoch pomerne rovnaké výsledky.

Každý rok prichádzajú na matriku rodičia aj s kurióznymi požiadavkami. Inšpiráciu na mená nachádzajú v televízii, histórii, ale čoraz častejšie aj v zahraničí. Napríklad v bratislavskom kraji dostali deti aj také mená ako Afrodita, Zeus a Herkules. Na východe krajiny ešte stále cítiť vplyv obľúbenej telenovely Tisíc a jedna noc, keďže majú aj Onura, či iné exoticky znejúce mená ako Sarita, Raymond, Thea, Neita, Atanas, Soraya alebo Xavier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu