Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci prezradili najbezpečnejší PIN kód na svete!

PRAHA - Experti z Data Genetics preskúmali 3,4 milióny užívateľských PIN-ov a zistili, že kombinácia 8068 sa objavila jednoznačne najmenej - iba dvadsaťpäťkrát. Podľa serveru Softopedia je však lepšie sa teraz tomuto heslu vyhnúť. Nuž, čím to asi bude?!

Podľa rovnakého výskumu, zatiaľ najpodrobnejšieho v dejinách, je dobré vyhnúť sa okrem obligátneho 1234 tiež PIN-om začínajúcim na 19. Tie sú tiež veľmi rozšírené najmä preto, že si ich ľudia volia podľa dátumu svojho narodenia. Informoval portál national-geographic.cz.

Medzi 20 najpoužívanejšími heslami sú najmä opakovanie rovnakých čísel (ako obľúbené 1111 alebo 3333), okrem nich sa do top dvadsiatky prebojovali ešte 4321, 1212 a 2001. Štúdia tiež doložila, že mnoho ľudí si PIN vyberá podľa toho, ako vedľa seba ležia čísla na klávesnici ich mobilného telefónu alebo bankomatu. Vďaka tomu patrí medzi najobľúbenejšie kombinácie aj inak nenápadný PIN 2580.

Správa je značne alarmujúca. Podľa nej sa dá vybrať asi 10 percent bankových účtov hneď prvým zadaním PIN-u. Navyše celú tretinu všetkých používaných PIN-ov tvorí iba 61 variácií. Mohlo by sa zdať, že riešením je jednoducho predĺžiť PIN o viac čísel. Ani to však podľa štúdie nefunguje. Nevýhodou dlhých číselných kombinácií je to, že sa horšie pamätajú a o to častejšie potom ich majitelia volia ľahko zapamätateľné a teda aj uhádnuteľné kombinácie.

Ako sa teraz brániť proti zneužitiu? Neostáva nič iné ako si vybratý PIN zapamätať a rozhodne si ho nikam nezapisovať. Nevoliť svoj dátum narodenia a už duplom nie kombináciu 1234.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu