Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Virtuálna poradňa IPcko.sk: pomoc pri zvládaní reality pre mladých

„IPčko mi zachránilo vzťah. Som veľmi vďačná,” napísalo na sociálnu sieť dievča, ktoré poradňu ipcko.sk už vyskúšalo.
„IPčko mi zachránilo vzťah. Som veľmi vďačná,” napísalo na sociálnu sieť dievča, ktoré poradňu ipcko.sk už vyskúšalo. (Zdroj: IPcko.sk)

Skúsenosť s projektom IPcko.sk (Inštitút prijatia, o.z.) počas uplynulých 4 mesiacov jej fungovania ukazuje, že online poradňa má svoj zmysel a veľmi silnú pozitívnu odozvu u mladých ľudí. Študenti, ktorí bezplatne pracujú ako dobrovoľníci v online poradni pre mladých, doteraz pomohli iným prostredníctvom až 1300 chatových rozhovorov. Riešili rôzne problémy, s ktorými si (prevažne) mladí ľudia nevedeli dať rady, ako napríklad problémy vo vzťahoch, so závislosťami či týraním, problémy v zamestnaní atď.

 

„Zdá sa, že IPcko.sk sa čoraz viac dostáva do povedomia mladej verejnosti a postupne si získava svoje postavenie. Naša snaha prináša pozitívnu odozvu u mladých ľudí, čo nás veľmi teší,“ povedal koordinátor projektu Marek Madro a dodal: „IPcko sa neustále rozvíja, čoho dôkazom je aj úplne nový vzhľad našej webovej stránky. Poradňa IPcko.sk je pre nás obrovskou školou života. Niektoré príbehy, s ktorými sa tam stretávame, nás veľmi hlboko zasiahnu a výrazne menia náš osobný pohľad na svet. IPčko, to je tím priateľov, ktorí sú predovšetkým ochotní ponúknuť svoje priateľstvo iným mladým. Sme tu pre nich, venujeme im svoj čas a vytvárame priestor pre dôveru, podporu a povzbudenie bez súdenia, pre porozumenie a súcit, a predovšetkým skúsenosť, že je tu pre nich niekto, kto má na nich čas, dá im najavo, že majú veľkú cenu a venuje im svoju pozornosť.“

Psychologička, ktorá spolupracuje s online poradňou IPcko.sk, hovorí o nebezpečenstve virtuálneho sveta, na ktoré mladých návštevníkov IPčka často upozorňuje. Tento svet totiž znamená pre dnešnú mládež to, čo pre našich rodičov ísť na korzo, do kina, osobne sa stretávať s priateľmi či ísť spoločne na stanovačku. Na rozdiel od týchto skutočných zážitkov majú mladí väčšinou virtuálne vzťahy, z ktorých väčšina je založená len na chatoch online, sú teda odosobnené. Ide o reálne nebezpečenstvo a nemali by sme ho podceňovať.

Hlavným problémom každej dospievajúcej mládeže je hľadanie vlastnej identity, formovanie svojho ja, hľadanie spôsobu, ako sa začleniť k svojim rovesníkom.  Pred monitorom počítača je jednoduché mať identitu, akú chcem alebo aká mi práve vyhovuje. Online dialógom a virtuálnym vzťahom (ak nie sú podporené osobným stretávaním) sa vytráca autentickosť a spontánnosť. Vybudovať si virtuálny vzťah je jednoduchšie ako nadväzovať reálne vzťahy a riešiť reálne problémy, ktoré tieto vzťahy so sebou prinášajú. Sociálne siete, ktoré sú dnes tak často navštevované, sú pre mladých silným lákadlom a príjemnou únikovou alternatívou pred reálnym svetom. Stačí kliknúť na tlačidlo “Zrušiť “ a problém alebo situácia, ktorá mi práve nevyhovuje, je vyriešená.

V skutočnom živote to však takto nefunguje. Keď napokon dospievajúci chlapec alebo dievča opustí virtuálny svet a ocitne sa v realite, zrazu často nevie, kým vlastne je a ako má riešiť skutočné vzťahové problémy.“

„Osobne poznám niektorých ľudí z Inštitútu prijatia. Sú to skvelí ľudia, ktorým veľmi záleží na tom, aby mladý človek v dnešnej dobe, keď nikto na nikoho nemá čas, keď sa človek cíti sám a má problémy, o ktorých len ťažko hovorí, mohol nájsť niekoho, kto je ochotný vypočuť a pomôcť. ...“ Takto o IPcko.sk píše Majka v komentári na sociálnej sieti.

Bezplatná online poradňa IPcko.sk je alternatívnou možnosťou pre mladých vo virtuálnom svete. Riadi sa síce jeho princípmi – princípmi virtuality, no jej cieľom je pomôcť mladým ľuďom naplniť svoje potreby a túžby takým spôsobom, ktorý ich osobnosť nezneužíva ani nedeformuje, práve naopak – pomáha im nachádzať samých seba, budovať vlastnú identitu a nachádzať cestu reálnym životom, ktorá je určená práve pre nich.

Viac na IPcko.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu