Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový liek na chrípku: Podľa vedcov pomáhajú drogy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TAIWAN - V zimnom období sa všetci snažíme predísť nechcenému tráveniu dní v posteli kvôli chrípke, ale keď sa už na nás nalepí, zvyčajne sa nevyhneme užívaniu rôznych medikamentov. Štúdia robená výskumníkmi na Taiwane zistila, že v boji s touto nepríjemnou chorobou zaberá aj metamfetamín.

Štúdia zverejnená v PLoS One zásobovala bunky ľudských pľúc rôznym množstvom metamfetamínu a potom ich nechala napadnúť vírusom chrípky H1N1. Po 24 hodinách od infekcie kontrolná skupina buniek, ktoré neboli ošetrené metamfetamínom obsahovala rovnakú koncentráciu vírusu ako tá ošetrená. Avšak 30 hodín po infekcii našli v ošetrených bunkách podstatne nižšiu koncentráciu vírusu ako v kontrolnej skupine. Po 48 hodinách bol tento rozdiel ešte výraznejší.

Samozrejme tým odborníci nechcú umenšovať negatívne vplyvy užívania tejto drogy, ktorými sú napríklad poškodenie mozgu, psychóza, ochorenia srdca či prudká strata hmotnosti. Bez ohľadu na možné protichrípkové vlastnosti stále prevažuje ich zákernosť. Vedci však dúfajú, že na základe výsledkov štúdie teraz môžu hľadať bezpečnejšie, štrukturálne podobné zlúčeniny, ktoré by mohli byť použité v boji proti chorobe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu