Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Epidemiológovia: Chrípková sezóna má zatiaľ dosť netypický priebeh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Kým vlani aj predvlani bol v tomto čase výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) omnoho vyšší, v 48. týždni tohto roku epidemiológovia konštatujú, že výskyt týchto ochorení má zatiaľ dosť netypický priebeh, uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4653 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1410 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 316 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 96 osôb na 100.000 obyvateľov.

"Takýto priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s netypickým novembrovým počasím, ale aj s faktom, že sa spolu s víkendom vyprázdnili na päť dní všetky typy škôl a deti sa navzájom nenakazili. To však neznamená, že by sme poľavili v epidemiologickej bdelosti," konštatuje Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Revúca, kde evidujú lekári takmer 630 prípadov, nasledujú Rimavská Sobota (550), Lučenec (541) a Veľký Krtíš (523). Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Žarnovica, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Najviac chorých na chrípku je v okresoch Revúca, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica a Poltár.

Z hľadiska veku ARO aj CHPO v absolútnych číslach najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a deti základných škôl. Len o niečo menej prípadov týchto ochorení sa vyskytuje medzi najmenšími deťmi a adolescentmi. Naopak, najnižšia chorobnosť je medzi seniormi. Výskyt komplikácií z týchto ochorení sa udržal na minulotýždňovej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu