Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Práca v pekle: Ťažba toxickej síry z krátera za 3,6 eura na deň!

Muži v otrasných podmienkach hrdlačia 12 hodín denne Zobraziť galériu (3)
Muži v otrasných podmienkach hrdlačia 12 hodín denne (Zdroj: seekingalpha.com)

BRATISLAVA - Sťažujete sa na svoju prácu? Nepáči sa vám, čo robíte a cítite sa byť nedocenení? Tak vedzte, že to môže byť ešte oveľa horšie. V Indonézii napríklad muži robia v podmienkach, ktoré niektorých z nich privedú do hrobu ešte pred tridsiatkou. A to všetko za 3,6 eura na deň!

Hrdlačiť sa dvanásť hodín denne obklopený jedovatými plynmi, štipľavým dymom a len niekoľko metrov od jazera plného kyseliny zvládne len málokto. Mnohí Indonézania však nemajú na výber. Ak chcú uživiť svoje rodiny, musia túto tortúru podstúpiť.

Práca v pekle: Ťažba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: seekingalpha.com)

Každé ráno približne dvesto mužov absolvuje výstup na sopku Ijen, odkiaľ zídu do pekelného krátera. Počas dňa odtiaľ po strmej a skalnatej ceste vynášajú koše plné stvrdnutej síry, ktoré vážia 70 až 90 kilogramov. Ak je robotník vystavený toxickým výparom príliš dlho, hrozí mu, že umrie. Mnohí z nich pritom nenosia potrebné ochranné pomôcky. Dýchacie problémy či potiaže so zrakom tu pociťuje takmer každý.

Práca v pekle: Ťažba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: seekingalpha.com)

Otrockú prácu sa rozhodol zdokumentovať britský fotograf Mark Taylor, ktorý sa na vlastnej koži presvedčil, že ide o život. "Síru bolo cítiť na každom kroku, doslova mi spaľovala hrdlo. Na niektorých miestach bola jej koncentrácia tak hustá, že vôbec nebolo vidieť slnko," povedal.

Rafinériam a spoločnostiam vyrábajúcim hnojivá vynáša ťažba síry miliardy. Tí, vďaka ktorým ich pracovníci bohatnú, ich ale súdiac podľa úbohého zárobku príliš nezaujíma.

Ťažba síry v Indonézii

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu