Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európou sa pred 100 rokmi šíril pálenkový mor: Zastaviť ho mal Alkolin!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: britainisnocountryforoldmen.com)

PRAHA - Metylalkohol nie je iba postrachom súčasnosti. Smrteľné prípady sa vyskytli už aj pred sto rokmi, a to konkrétne 25. septembra 1912, kedy sa liehom z drogérie otrávili štyria muži a dve ženy. Bystré hlavičky z Dánska zavetrili svoju príležitosť a podľa portálu tyden.cz ponúkli Čechom účinný liek Alkolin.

Najväčšia tragédia spojovaná s metylalkoholom sa odohrala v januári 1912 v Berlíne. Podľa denníka Národná politika sa ním vtedy otrávilo 161 ľudí, z ktorých 71 zomrelo. Dodávateľom pálenky bol chemik Scharmach v Charlottenburgu, ktorý vyrábal pálenku z dvoch tretín methylnatého alkoholu a tretiny liehu. Súd s páchateľom berlínskych vrážd prebehol v máji. Scharmacha odsúdili pre zločin podvodu a pre prečin proti zákonu o falšovaní potravín na päť rokov väzenia a k pokute 2000 mariek.

Ďalšiu hromadnú otravu v roku 1912 oznámili v nemeckom Gelsenkirchene. "Ochorelo tu niekoľko osôb, poživších pálenku, ktorú si sami vyrobili. Do dneška zomrelo šesť ľudí, štyria baníci a dve ženy. Materiál potrebný k výrobe pálenky si kúpili v drogérii. Predpokladá sa, že im bol predaný lieh na pálenie, ktorý bol denaturovaný methylnatým alkoholom."

Neminulo dňa, aby čierna kronika v dennej tlači nereferovala o otravách legálnou pálenkou. Napríklad takúto správu priniesli na konci septembra 1912 české Národné listy: "Petronia Kejvalová, 62-ročná obyvateľka obce Hloubětín u Vysočan, sa opila tak dôkladne, že nemohla ani na nohách stáť. V Kráľovskej triede v Libni zapotácala sa, spadla a potĺkla sa tak ťažko na hlave, že stratila vedomie. Skrvácaná žena za veľkého zhluku zvedavcov bola dopravená do policajnej separácie."

Celá stredná Európa bola pred sto rokmi postihnutá epidémiou pálenkového moru. V septembri 1912 sa na tejto pandémii snažila zarobiť firma Alkolin Institut z Dánska, ktorá v českých novinách spustila obrovskú reklamnú kampaň pod heslom: "Liečte pijanstvo, skôr ako pijan poruší zákon."

Alkolin bol nápoj na báze dnešného antabusu. "Alkolin jest náhrada za alkohol a spôsobí, že pijan štítiť sa bude alkoholických nápojov," tvrdil výrobca v inzeráte, kde ho odporúčal aj ako výchovný prostriedok. Prípravok bol však nesmierne drahý, krabička vyšla na 10 korún, čo bola polovica priemernej týždennej robotníckej mzdy v Prahe. Napísal portál tyden.cz

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu