Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smrtiaci metanol vypustili úmyselne: Pozor, v obehu je ešte 15 tisíc litrov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Policajti v súvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dňoch dvoch ľudí zo Moravskosliezskeho kraja zo všeobecného ohrozenia. Úmyselne totiž namiešali otrávenú zmes a cez distribútora alkoholu zo Zlína ju uviedli do obehu, povedal dnes novinárom štátny zástupca Roman Kafka. Podľa neho im hrozí 12 až 20 rokov väzenia, prípadne aj výnimočný trest.

Policajný prezident Martin Červíček okrem toho, že na českom trhu môže byť až 15 000 litrov nebezpečného alkoholu. Policajtom sa nemusí podariť všetky liehoviny dohľadať, preto nabádajú k opatrnosti.

Obvinení muži pracovali v spoločnostiach, ktoré používajú metylalkohol pri výrobe zmesí do ostrekovačov v automobiloch. Podľa Kafku teda veľmi dobre vedeli, aké následky má jeho požitie. Muži chemikáliu legálne kúpili od inej firmy, následne ju ale zneužili. Na prelome augusta a septembra vraj vyrobili tony nebezpečnej zmesi. Odovzdali ju distribútorovi liehovín, ktorý ju ďalej namiešal do alkoholu.

Hlavným páchateľom mal byť štyridsaťdvaročný muž z Ostravy, ktorého policajti za prítomnosti navrhovateľa vypočuli v piatok. "Máme plné priznanie vrátane popisu skutku, ktorý sa stal a motivácie," povedal prokurátor.

Pančováním chcel obvinený podľa Kafku riešiť svoju finančnú situáciu. Druhý človek mužovi údajne dodal niektoré prostriedky na výrobu a zároveň sa jej zúčastnil. Polícia ho stíha za pomoc k trestnému činu.

Kriminalisti v prípade výroby a distribúcie otráveného alkoholu obvinili viac ako štyri desiatky ľudí. Najviac stíhaných je z Moravskosliezskeho kraja. Výrazný posun vo vyšetrovaní priniesla podľa skoršieho vyjadrenia Červíčka štvrtková akcia zlínskych kriminalistov, pri ktorej v Opave zaistili 6000 litrov metanolu.

V Česku už kvôli metylalkoholu zomrelo 25 ľudí, prípady otráv sa rozšírili do deviatich krajov republiky. Desiatky ľudí boli hospitalizovaných, mnohí z nich budú mať doživotné následky ako oslepnutie. Kvôli šíreniu jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. septembra zákaz ponúkania a predaja tvrdého alkoholu nad 20 percent, od 21. septembra platí aj zákaz jeho vývozu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu