Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedovatý metanol naďalej straší: Ďalšie prípady podozrivých z otravy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ani 24 úmrtí, ktoré v susedných Čechách spôsobil jedovatý metanol, zrejme nie je dostatočným varovaním pre niektorých ľahkovážnych Slovákov. Počas hodového víkendu mali totiž záchranári plné ruky práce s opitými ľuďmi, ktorí sa nebáli siahnuť po fľaši s rizikovým alkoholom. Otrava metanolom sa našťastie u nikoho z nich nepotvrdila. V Čechách naopak otrávených od vypuknutia kauzy neustále pribúda, tamojšia polícia už však ukončila vyšetrovanie a v rukách má všetkých podozrivých, ktorí majú metanolovú katastrofu v krajine na svedomí.

Ani opakované výzvy, ani prohibícia, nezastavila niektorých Slovákov pred konzumáciou podozrivého alkoholu. Napriek tomu, že je u nás predaj českého alkoholu momentálne zakázaný, ešte vždy sa nájde nejaká tá predajňa, v ktorej rizikový chľast ponúkajú. Z jednej z nich pochádzala aj fľaša rumu českej výroby, z ktorej popíjal 50-ročný muž na nedeľných hodoch v Dúbravke.

„Muž trpel nevoľnosťou, rôznorodými príznakmi otravy alkoholom a úrazom hlavy,“ povedal pre Toky hovorca záchranárov Boris Chmel. Záchranári ho mali následne previezť do nemocnice na Kramároch, no napriek všetkým príznakom sa otrava jedovatým metanolom nepotvrdila. Polícia následne  v spolupráci s colným úradom vykonala kontrolu v predajni, kde muž český rum kúpil. Otrávený alkohol v nej našťastie nenašli.

Prípad z Bratislavy však  ani zďaleka nie je jediný. Počas víkendu prevážali záchranári po celom Slovensku ľudí s príznakmi otravy, ktorí tvrdili, že pili podozrivý alkohol.  Otrava metanolom sa našťastie u nikoho z nich nepotvrdila. Do nemocnice v Starom meste dokonca prišiel muž, ktorý tvrdil, že slabšie vidí. „Bola mu okamžite urobená krvná skúška, ktorá do hodiny potvrdila, že metanolom intoxikovaný nie je,“ uviedla pre Tv Markíza hovorkyňa nemocnice Petra Maťašovská.

Test na prítomnosť jedovatého metanolu vykonávali v sobotu aj u mladého Čecha v Banskej Bystrici, ktorý vykazoval príznaky otravy. „Dnes ráno (nedeľa) krátko po deviatej hodine mi z Martina oznámili, že výsledky sú negatívne, chlapca púšťame domov," uviedol námestník riaditeľa považskobystrickej nemocnice Igor Steiner.

Českí policajti by dnes mali zverejniť, k akým výsledkom dospeli vo vyšetrovaní kauzy metylalkoholu. Podľa nedeľného vyjadrenia policajného prezidenta Martina Červíčka mala polícia už cez víkend v prípade jasno a zaoberala sa len jednou vyšetrovacou verziou. Dostala sa vraj k predpokladanému vrcholu pyramídy výrobcov alkoholu s metanolom.

Kriminalisti do nedele obvinili 41 ľudí, 17 z nich skončilo vo väzbe. V Česku už kvôli metylalkoholu zomrelo 24 ľudí, prípady otráv sa rozšírili do deviatich krajov republiky. Desiatky ľudí boli hospitalizované, množstvo pacientov bude mať doživotné následky, niektorí napríklad oslepli. Kvôli šíreniu jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. septembra prohibícia na tvrdý alkohol. Dovoz alkoholu z Česka už zakázali tri krajiny, medzi nimi aj Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu