Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tieto technológie zmenia ľudstvo: Nová svetová mena aj skenovanie DNA!

Bitcoin bude možno predstavovať novú svetovú menu Zobraziť galériu (5)
Bitcoin bude možno predstavovať novú svetovú menu (Zdroj: socyberty.com)

BRATISLAVA - Bez technológií si už naše životy nevieme ani predstaviť. Sú súčasťou našich každodenných životov, počnúc rádiom, ktoré si zapneme hneď ráno po tom, ako vstaneme a končiac počítačom, z ktorého po večeroch píšeme mejly svojim známym. Ako bude táto evolúcia pokračovať, nám možno naznačia nasledujúce vynálezy.

Memristory

Sľubnú budúcnosť elektrických obvodov predpovedali vedci už od ich vynájdenia. Tie sú väčšinou skontruštrované z kondenzátorov, induktorov a rezistorov. Štvrtú súčiastku tvorí práve memristor (elektronická súčiastka slúžiaca ako pamäťový rezistor, pozn. red.). Unikátnosť memristoru tkvie v tom, že aj po odpojení napätia si dokáže zapamätať uložené údaje. Ich uplatnenie sa očakáva najmä v oblasti "mysliacich strojov", ktoré sú podobné ľudskému mozgu.

Tieto technológie zmenia ľudstvo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nextgenlog.blogspot.com)

Roboti

Automat s ľudskou postavou, ktorý je riadený počítačom, je čoraz dokonalejší. Roboty svoje okolie vnímajú prostredníctvom senzorov. V súčasnosti sa vyrába množstvo rôznych druhov robotov - stabilné, dynamické, chodiace či kombinované. Ich využitie je široké, napr. v armáde, hospodárstve, ale aj v domácnostiach.

Tieto technológie zmenia ľudstvo:
Zobraziť galériu (5)

DNA skenovanie

Rozlúštenie genómu človeka bola ešte pred niekoľkými rokmi pomalá a najmä veľmi drahá záležitosť. Postupom rokov sa však situácia zmenila. Dnes sa to dá urobiť za jeden deň a "len" za tisíc dolárov (770 eur). Tento pokrok ocenia hlavne v medicíne a farmaceutickom priemysle pri vývine liekov.

Tieto technológie zmenia ľudstvo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: forbes.com)

Odpady ako zdroj paliva

Ľudstvo sa ešte stále nenaučilo využívať odpady, ktoré vyprodukuje, do takej miery, aby boli užitočné pri ďalšej spotrebe. Už teraz však odborníci vedia, že by sa dal spätne veľmi vhodne zhodnotiť. Ide o proces, kedy sa z odpadu vyrába elektrina alebo biopalivo. V niektorých krajinách to už aj robia.

Tieto technológie zmenia ľudstvo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: keetsa.com)

Digitálna mena

O menách v digitálnej podobe sa uvažuje už pomerne dlho. Bitcoin ako internetová otvorená mena má svoje výhody aj nevýhody. Experti stále polemizujú nad mierou bezpečnosti tohto systému a taktiež rôznych užívateľských problémov, ktoré by mohli v tejto súvislosti nastať. Ak sa však podarí myšlienku digitálnej meny dotiahnuť do úspešného konca, otvorí sa ľudstvu nová možnosť nakladania s financiami.

Tieto technológie zmenia ľudstvo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: socyberty.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu