Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko tajilo neskutočné bohatstvo: Jeho zásoby otrasú trhmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ohromné ​​zásoby diamantov ležia pod stokilometrovým kráterom Popigaj, ktorý vznikol pred 35 miliónmi rokov na Sibíri dopadom veľkého asteroidu. Moskva túto skutočnosť podľa Christian Science Monitoru skrývala už od 70. rokov minulého storočia, teraz však vyšla s pravdou von.

Ide o množstvo vyjadrené v biliónoch karátov, ktoré by pokrylo súčasnú celosvetovú spotrebu na 3000 rokov, a celkom iste zamávalo s celosvetovým trhom. Rusi držali informáciu v tajnosti, pretože zarábali aj tak na ťažbe zo svojich súčasných nálezísk. Už Sovietsky zväz navyše mohutne investoval aj do technológie výroby umelých diamantov.

Agentúra ITAR-Tass však teraz zdôrazňuje, že popigajské diamanty sú dvakrát tak tvrdšie ako doteraz dostupné kamene, čo by im na trhu dávalo výhodu. Ideálne sú predovšetkým pre vedecké účely a moderné technológie.

Super tvrdé diamanty vznikajú podľa vedcov práve tak, keď meteor dopadne s vysokou rýchlosťou na už existujúce zásoby diamantov. Popigajská oblasť je podľa Rusov však svojou bohatosťou unikátna na svete. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu