Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska sopka, ktorá zničila civilizáciu pred 3000 rokmi, opäť ožíva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia. sk)

OXFORD - Pred viac ako 3000 rokmi erupcia v oblasti Egejského súostrovia Santorini zmietla so silou 160 000 hirošimských bômb minojskú civilizáciu na Kréte. Teraz tím z Oxfordskej univerzity zverejnil správu o obnovenej aktivite v sopečnom kotle, kde sa len medzi januárom minulého roka a tohtoročným aprílom nahromadilo až 20 miliónov kubických metrov rozžeravenej magmy.

Hromadenie roztavenej horniny a geologické premeny môžu byť predzvesťou nejakej budúcej erupcie. Magmatický balón zdvihol povrch počas sledovaného obdobia o osem až štrnásť centimetrov. Obnovenie sopečnej aktivity súviselo so sériou drobných zemetrasení, ktoré oblasť zasiahli s nástupom roku 2011. Otrasy neboli silné, ale bol to prvý signál po 25 rokoch. Informuje portál novinky.cz.

Oxfordská študentka Michelle Parksová si po zemetrasení všimla náznaky zdvíhania povrchu, čo následne potvrdili aj merania. Tie dopĺňali správy od turistických sprievodcov, ktorí si všímali únik plynov alebo premeny farieb mora v niektorých zálivoch na pobreží jednotlivých ostrovčekov.

Profesor David Pale, ktorý sa na výskume podieľal, zdôrazňuje, že význam tunajšieho výskumu spočíva okrem iného aj v tom, že je málo sopiek na svete, ktoré sú tak dlhodobo a podrobne sledované. Vulkanológovia sú väčšinou odkázaní na štúdium erupcií, ktoré už prebehli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu