Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Film rozzúril moslimov do nepríčetnosti: Mohamed ako sukničkár a cvok!

Mohamed je vo filme znázornený aj v chúlostivých situáciách
Mohamed je vo filme znázornený aj v chúlostivých situáciách (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON/TRIPOLIS - Deň 11. výročia teroristických útokov na USA si vybrali moslimovia v Egypte a Líbyi k protestu proti americkému filmu, ktorý vraj hanobí proroka Mohameda. Zatiaľ čo v Káhire sa utorkový protest odbil výtržnosťami, v Líbyi skončil tragédiou. Pri útoku na americký konzulát v Benghází totiž zahynul americký veľvyslanec v Líbyi, traja ďalší Američania a takmer desať miestnych policajtov.

Americký prezident Barack Obama včera sľúbil dolapenie a potrestanie útočníkov, ktorých akciu označil za šokujúcu a poburujúcu. Veľvyslanec Christopher Stevens zomrel na následky inhalácie dymu, konzulát bol vypálený a vyplienený, USA už jeho personál evakuovali a vysielajú do Líbye na zabezpečenie svojich záujmov protiteroristické komando námorníctva.

Líbya sa ospravedlnila, ale podľa niektorých jej predstaviteľov mali USA svoj ​​personál stiahnuť hneď, keď sa objavili správy o hanobiacom snímku. Ide o film Innocence of Muslims Američana izraelského pôvodu Sama Bacilea. Ten zámerne vytvoril provokatívny politický film, ale priznal, že tak prudkú reakciu nečakal. Film sa nepremieta v kinách, klipy z neho sú na serveri YouTube a vysielali ich tiež niektoré televízie. Stál päť miliónov dolárov a podľa niektorých amerických médií má charakter skôr amatérskeho videa.

V nízkonákladovom filme vystupujú herci so silným americkým prízvukom, ktorí stvárnili moslimov ako nemorálnych a násilníckych. Prorok Mohamed je zobrazený ako sukničkár, ktorý hovorí o zabíjaní detí a označuje somára za prvé moslimské zviera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu