Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podvodníci z Talibanu: Na Facebooku sa maskujú za mladé krásky!

Členovia Talibanu sa vydávajú za príťažlivé ženy
Členovia Talibanu sa vydávajú za príťažlivé ženy (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Bojovníci z radov extrémistického hnutia Taliban údajne vystupujú ako "atraktívne dievčatá" na Facebooku, aby sa spriatelili so zahraničnými vojakmi a získali od nich tajné informácie. Uvádza sa to v novej austrálskej vojenskej štúdii, o ktorej dnes informoval britský denník Daily Telegraph.

Austrálskych vojakov pred ich nasadením v Afganistane varovali pred nebezpečenstvom falošných profilov na sociálnych sieťach, ktorých cieľom je zhromažďovanie informácií. Vojaci tiež riskujú prezradenie citlivých údajov zverejňovaním svojich fotografií na Facebooku alebo aktualizácií miesta svojho pobytu, píše sa vo vládnej analýze sociálnych sietí v ozbrojených silách.

Podľa analýzy mnoho vojakov v rozhovoroch dávalo najavo prehnanú dôverčivosť vo vzťahu ku svojim kontaktom na sociálnych sieťach a podceňovalo riziko prezradenia informácií.

"Väčšina (vojakov) si neuvedomuje, že ľudia, ktorí užívajú falošné profily, ktorí sa napríklad vydávajú za ich bývalých spolužiakov, by mohli týmto spôsobom získavať údaje o ich pohybe a činnosti. Len málo z nich chápe dnešné možnosti vyhľadávania informácií," konštatuje sa v štúdii. Podľa nej využívajú falošné profily na zber informácií aj niektorí novinári.

Niekoľko vojakov pri rozhovoroch navrhlo, aby boli v armáde sociálne siete úplne zakázané. "Všimol som si, že veľa príslušníkov armády posiela svoje fotografie či informácie o sebe, z ktorých je zrejmé napríklad to, ku ktorej jednotke patria a kde práve slúžia," povedal jeden z vojakov.

Austrálske ministerstvo obrany v súčasnosti pracuje na nových smerniciach pre využívanie sociálnych sietí vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu