Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Samovražedný útok na základňu armády a NATO: Prihlásil sa Taliban!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Najmenej 45 zranených si vyžiadal dnešný útok samovražedného atentátnika, ktorý odpálil výbušniny vo svojom automobile v blízkosti vchodu na spoločnú základňu Severoatlantickej aliancie a afganskej armády vo východnom Afganistane.

Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na zdroje z úradu guvernéra provincie Paktíja.

Dejiskom útoku sa stala základňa v Zurmatu v provincii Paktíja. Útočník s nákladným vozidlom plným výbušnín narazil do mreže u strážneho stanovišťa Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF) a miestnych bezpečnostných síl, citovala AFP jedného svedka.

"Je tam veľa obetí medzi afganskými vojakmi, zatiaľ nemáme informáciu o obetiach z radov NATO," povedal hovorca NATO major Adam Wojack.

Hovorca provinčnej vlády uviedol, že zranenia spôsobili vojakom väčšinou padajúce trosky. Väčšina postihnutých bola v čase útoku v budovách základne. Explózia bola taká silná, že otriasla domy až vo vzdialenosti cez tri kilometre. Po výbuchu nasledovala mínometná či raketová paľba smerujúca na základňu, povedal Wojack.

K útoku sa prihlásilo extrémistické hnutie Taliban. Jeho hovorca Zabiulláh Mudžáhid tvrdil, že zabitých a zranených bolo veľké množstvo vojakov. "Naši Mudžahedíni vyzbrojení raketami, samopaľmi, granátmi a samovražednými vestami prenikli úspešne na americkú základňu v okrese Zurmat po atentáte s automobilom plným výbušnín, ktorý vykonal jeden z našich bojovníkov," tvrdil hovorca.

Podľa neho "ťažké boje stále pokračujú". ISAF to však popreli s tým, že stret ustal a základňa je "zabezpečená".

Zahraničné sily majú odísť z Afganistanu do konca roka 2014. Niektoré krajiny začínajú sťahovať svojich vojakov už teraz, tisíce členov kontingentu západných krajín sa majú vracať počas budúceho roka. Panujú obavy, že spolu s oslabovaním vojenskej prítomnosti NATO porastie v krajine násilie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu