Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výskum odhalil pravdu: Čím starší otec, tým väčšie riziko duševných porúch!

U detí starších matiek je vyššie riziko, že budú trpieť Downovým syndrómom
U detí starších matiek je vyššie riziko, že budú trpieť Downovým syndrómom (Zdroj: photl.com)

LONDÝN - Starší otcovia odovzdávajú svojim deťom viac nových genetických zmien ako tí mladší a zvyšujú riziko výskytu autizmu alebo schizofrénie u svojich potomkov. Vyplýva to zo štúdie uverejnenej v prestížnom britskom časopise Nature. Agentúra Reuters výskum označila za prelomový.

"Konvenčné zmýšľanie doteraz hádzalo vinu za vývojové poruchy detí na vek matiek," povedal podľa Reuters riaditeľ súkromnej spoločnosti Decode Genetics v Reykjavíku a spoluautor štúdie Kari Stefansson. "(Ale) všetky naše výsledky ukazujú na možnosť, že ako muž starne, počet dedičných mutácií jeho spermií stúpa."

Výskumníci prečítali genóm 78 islandských rodín, v ktorých sa nachádzali deti s diagnostikovanou schizofréniou alebo autizmom. Zistili, že na riziko výskytu takýchto porúch má zásadný vplyv vek otca. Čím je muž v dobe počatia starší, tým viac spontánnych zmien obsahuje genetická informácia, ktorú odovzdáva svojim potomkom, pričom počet nových mutácií odovzdávaných z otcov na deti sa od puberty každých 16,5 rokov zdvojnásobí. Kritický vek ale vraj v tomto smere nie je možné stanoviť, pretože zdravie potomkov ovplyvňuje aj bezpočet ďalších faktorov ako vek otca.

U detí starších matiek je vyššie riziko, že budú trpieť Downovým syndrómom. Stefanssonova štúdia ale vraj ukazuje, že muži odovzdávajú deťom oveľa viac nových génových mutácií ako ženy.

Podľa experta škótskej Edinburskej univerzity Richarda Sharpeho, ktorý do štúdie nebol zapojený, jej výsledky naznačujú, že za schopnosť mužov mať potomkov aj vo vysokom veku existuje určitá cena, ktorú ale "platia ich deti".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu