Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbor dohnal Britov do absurdností: Lodnýnska oimpliáda 2102!

Bojkot olympijskej polície má kurióznu podobu.
Bojkot olympijskej polície má kurióznu podobu. (Zdroj: worldcrunch.com)

LONDÝN - Prísne obmedzenia zavedené Medzinárodným olympijským výborom (MOV) o tom, kto smie a nesmie používať slová "London Olympics" (londýnska olympiáda), prípadne oficiálne logo a ďalšie symboly hier, vyústili v surrealistickú situáciu, za akú by sa nemusel hanbiť žiadny skeč komediálnej skupiny Monty Python, napísal nemecký denník Die Welt.

Telefón v odevnom podniku Stephena Holta už celé dni neprestáva zvoniť. Fotografie jeho výkladnej skrine v anglickom meste Surbiton sú všade na internete.

Holt chcel vo svojej výkladnej skrini nejako odraziť olympijskú tematiku, ale ako "nesponzorovi" olympijských hier mu to bolo prísne zakázané: Nikto nesmie používať olympijské kruhy, alebo slová "London" (Londýn), "Gold" (zlato), "Games" (hry) alebo dokonca "Summer" (leto/letná) na reklamné účely. Celkom je na indexe 20 zakázaných slov a symbolov.

Ale to Holta rozhodne nezastavilo ani neodradilo. Po celé týždne jeho výkladná skriňa hlása: "Lodnon 2102 Oimplycs" spolu s piatimi olympijskými kruhmi - premalovanými nahranato - pod týmto nápisom.

Okoloidúci sú z toho nadšení, okrem iného aj preto, že vo Veľkej Británii panuje všeobecné rozčarovanie z prísnych reštrikcií na reklamu, ktoré vyhlásil Medzinárodný olympijský výbor. Od polovice júla na ich dodržiavanie dohliada 300 príslušníkov "značkovej polície", ktorí prečesávajú krajinu a pátrajú po porušovaní týchto pravidiel.

Veľké spoločnosti ako General Electric, McDonalds, Visa či British Telecom vysolili zhruba 1,8 miliardy eur na sponzorovanie hier, čo sa postaralo o zhruba polovicu prevádzkových nákladov. Každý sponzor za to dostal sľub, že vo svojom sektore bude mať exkluzívne reklamné práva. A britskí organizátori hier postupujú veľmi tvrdo v obhajovaní tohto sľubu, kedy každému, kto reklamné pravidlá poruší, hrozí pokuta vo výške 25 600 eur.

Zanietenie kontrolórov však dosiahlo smiešnych proporcií, ako dokazuje príklad 81-ročnej babičky Joy Tomkinsovej, ktorá uplietla svetrík na bábiku s nápisom "GB 2012" v hodnote 1,3 eura, ktorý chcela darovať do cirkevnej lotérie - len aby zistila, že svetrík si nesmie žiadna bábika obliecť na príkaz kontrolórov hier.

O nič lepšia nebola situácia ani v juholondýnskej kaviarni, ktorá si do výlohy zavesila päť bagiet - kruhových žemlí s otvorom uprostred - prepojených ako olympijské kruhy. Olympijská značková polícia tu bola počas dvadsiatich minút a výzdobu dala dole. A v Plymouthe musela jedna reštaurácia vyškrtnúť z jedálnička "Flaming Torch Baguette" (bagetu horiacu pochodeň), pretože by odkaz na olympijskú pochodeň bol podľa polície neprijateľný.

Nemenej absurdný je osud kaviarne Olympic neďaleko štadióna v londýnskom Stratforde. Olympijská polícia považovala názov kaviarne za nevhodný, a preto majiteľ Kamel Kichane musel na vývesnom štíte zamaľovať písmenko "O". Počas konania olympijských hier sa tak jeho kaviareň bude menovať Lympic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu