Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žeravé peklá na Zemi: Slovenské horúčavy sú oproti týmto nič!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Horúčavy, ktoré Slovensko zažíva tento rok, sú oproti iným miestam na Zemi stále prijateľnými. Iní obyvatelia našej planéty by ich pravdepodobne považovali dokonca za vytúžené ochladenie.

Medzi najteplejšie miesta na svete patrí Kuvaj City, kde teplota v júli dosahuje 46,6 stupňov Celzia. Poriadne horúco je aj v Timbuktu v Mali, kde sa priemerná májová teplota vyšplahala na 42,2 stupňov. Timbuktu však drží rekord s teplotou až 54,4 stupňov.

Rekordy najvyšších teplôt vzduchu
El Azizia  (Líbya)  57,7°
Údolie smrti  (Kalifornia)  56,6°
Ghadames  (Lýbia)  55°
Kebili  (Tunisko)  55°
Timbuktu  (Mali)  54,4°
Araouane  (Mali)  54,4°
Tirat Tsvi  (Izrael)  53,8°
Ahwaz  (Irán)  53,3°
Agha Jari  (Irán)  53,3°
Wadi Halfa  (Sudán)  52,7°

Najvyššia teplota vzduchu, aká bola kedy na planéte nameraná, je z roku 1922. Vtedy na teplomeri v líbyjskom meste El Azizia teplomer ukazoval neuveriteľných 57,7 stupňov Celzia.

Podľa vedcov z Univerzity v Montane skutočne najhorúcejšie miesta na Zemi sú tie, kde nie sú žiadne meteorologické stanice.

„Horúce púšte Zeme ako Gobi, Sahara, Sonoran a Lut sú tak vzdialené a horúce, že význam, meracích staníc je neopodstatnený,“ uviedol David Mildrexler, vedúci autor štúdie, ktorá skúmala pomocou satelitných snímok NASA najteplejšie miesta na Zemi. Piesok na púšti Lut sa podľa vedcov dokáže ohriať až na teplotu 70,5 stupňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu