Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci prvýkrát priznali: Za extrémne počasie si môžeme sami a bude horšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.discovery.com)

LONDÝN - Odborníci z amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) v spolupráci s britským meteorologickým úradom (Met Office) zverejnili štúdiu, ktorá prvýkrát konštatuje priamu súvislosť medzi činnosťou človeka a extrémnymi prejavmi počasia z posledných rokov. Extrémov má navyše citeľne pribúdať.

Štúdia spomína minuloročný rekordne horúci november vo Veľkej Británii, druhý najteplejší od roku 1659, odkedy sa v krajine merania vykonávajú. Podľa vedcov je 60-krát pravdepodobnejšie, že to bolo spôsobené klimatickou zmenou ako náhodnou prírodnou variáciou klimatických systémov ovplyvňujúcich počasie na Zemi. K podobnému záveru došli v prípade vlny horúčav, ktorá vlani zasiahla americký štát Texas a zničila veľkú časť úrody.

"Sme si oveľa viac istí súvislosťou medzi prejavmi počasia a zmenou klímy. A stále viac nám to posilňuje obraz ľudského vplyvu na klímu," povedal Guardianu Peter Stott z Met Office.

Odborníci pritom museli starostlivo rozlíšiť príčiny jednotlivých meteorologických javov, z ktorých prevažná väčšina má prirodzený pôvod v bežnej atmosférickej cirkulácii. Napríklad extrémne mrazivá zima 2010/11 v Británii vznikla pôsobením atmosférického prúdenia nad Atlantikom, nie vinou klimatických zmien.

Pravdepodobnosť takto studených zím je polovičná v porovnaní s dobou pred niekoľkými desaťročiami. Všeobecne totiž svetové teploty skôr stúpajú, hoci prejavom zmeny klímy môže byť lokálne naopak ochladzovanie. Preto je často používaný výraz globálne otepľovanie nepresný.

Kľúčovým faktorom tvorby počasia v Európe sú atmosférické cirkulácie nad severným Atlantikom, v prípade prílivu chladného vzduchu zo severu tak stále nebudú výnimočné teplotné prepady k extrémnym mrazom. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu