Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čierne na bielom: Za uplynulé horúčavy si môžeme sami, zmenili sme klímu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Extrémne horúčavy a suchá, ktoré v uplynulých rokoch zachvátili USA a mnohé ďalšie časti sveta, sú z historického hľadiska také zriedkavé, že môžu byť prejavom výhradne človekom spôsobeného globálneho otepľovania. Vo svojej najnovšej štúdii to konštatuje popredný americký vedec James Hansen.

Hansen sa vo svojom najnovšom výskume zameral na štatistický aspekt zmien klímy namiesto tradičného využívania klimatických modelov a skúmania atmosférických javov.

Podľa Hansena bola pravdepodobnosť, že by sa v období od 50-tych do 80-tych 20. storočia vyskytli terajšie vysoké teploty, rádovo nižšia než 1:300. Pre súčasné obdobie sa však táto pravdepodobnosť blíži k 1:10.

Zo štatistického hľadiska nejde preto o náhodný alebo normálny jav, ale jednoducho o zmenu klímy, uvádza Hansen v štúdii, ktorá bola publikovaná v online vydaní časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

"Toto nie je nejaká vedecká teória. Máme do činenia s vedeckým faktom," uviedol Hansen, ktorý pôsobí na Goddardovom inštitúte pre vesmírne štúdie pri NASA v New Yorku, v rozhovore pre agentúru Associated Press. Hansen sa ešte koncom 80-tych rokov 20. storočia stal prvým vedcom, ktorý upozornil Američanov na riziká spojené so zmenami klímy. Médiá ho preto niekedy označujú za "krstného otca globálneho otepľovania".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu