Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátny vesmírny objav: Astronóm mal nájsť deviatu planétu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Najnovšie poznatky astronómov naznačujú, že v našej slnečnej sústave zrejme predsa len existuje deväť planét. Miesto vyradeného Pluta tak pravdepodobne už čoskoro zaujme nový objekt.

Merkúr, Venuša, Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún - týchto osem planét krúži okolo Slnka. Kedysi k nim patrilo aj Pluto, lenže to v roku 2006 na astronomickom kongrese Prahe spomedzi nich vyradili a predefinovali na trpaslíčiu planétu.

Simulácia, ktorú vytvoril brazílsky expert Rodney Gomes však naznačuje, že v našom solárnom systéme je ďalšia planéta. V Kuiperovom páse, čo je vzdialená časť slnečnej sústavy, sa nachádzajú stovky telies, z ktorých najmenej jedno je väčšie ako Pluto. Niektoré z týchto objektov sa pohybujú po zvláštnych dráhach. Gomes túto záhadu preskúmal a zistil, že spomínané teleso je akýmsi "sprievodcom Slnka s hmotnosťou planéty".

Vedci však stále nepoznajú veľkosť, presnú polohu ani pôvod neznámej planéty. Gomes pripúšťa možnosť, že ju Slnko zachytilo z medzihviezdneho priestoru, kde sa dostala zo svojho domovského planetárneho systému.

Odborníci jeho tvrdenia o objave deviatej planéty nepotvrdili a uviedli, že na podobné vyhlásenie je ešte priskoro. Brazílčan je však o správnosti svojich údajov presvedčený, napísal portál denníka Sme.

Deviata planéta

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu