Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dievča (9) žije len vďaka oleju a šľahačke, denne zje 15 000 kalórií!

Hlavnou súčasťou Amyinho jedálnička je šľahačka a olej Zobraziť galériu (2)
Hlavnou súčasťou Amyinho jedálnička je šľahačka a olej (Zdroj: whatsondalian.com)

FALKIRK - Amy Pattersonová musí prijímať trikrát toľko tuku, ako ostatné deti. Jej mozog totiž odmieta prijímať živiny z bežnej stravy. Na vine je vzácna a nevyliečiteľná genetická choroba, ktorou trpí už takmer od narodenia.

Deväťročné dievča musí za deň zjest šeť jedál a prijať celkovo 14 852 kalórií. Jeho jedálniček starostlivo sledujú rodičia Michelle a Allan, napísal Blesk.cz.

Problémy začali, keď mala Amy osem týždňov. Dostala letargické záchvaty, ktoré sa zopakovali o tri mesiace neskôr. "Vedeli sme, že niečo nie je v poriadku a že to bude zrejme súvisieť s jedlom. Stále bola úplne bez energie a my sme nevedeli prečo," hovorí Michelle.

Lekári dokázali určiť správnu diagnózu až keď mala Amy sedem rokov. Choroba, ktorú spôsobuje chybný gén jedného z rodičov znamená, že dievča nemôže transportovať glukózu tak efektívne, ako by potrebovala. 

Dievčina musí byť preto na špeciálnej extra tučnej diéte a stavia sa k tomu veľmi zodpovedne. "Keď jej niekto v škole ponúkne čokoládu, ktorú miluje, vždy poďakuje a odmietne. Vie, že obsahuje veľa cukru, z ktorého by mohla mať záchvat. Jej jedlo musí byť bohaté predovšetkým na olivový olej. Dávame ho všade, dokonca aj do polievok," vysvetľuje Allan.

Odvtedy, čo Amy dodržiava prísny režim, nemala žiadny záchvat. "Na diéte bude musieť byť celý život. Teda za predpokladu, že medzitým nevynájdu liek, ktorý by túto chorobu nedokázal vyliečiť," dodal otec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu