Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švédska IKEA boduje na trhu v Thajsku: Ponúkala orál aj pohlavný styk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Nie je jazyk ako jazyk! Pozor by si na to mala dávať najmä firma IKEA, ktorej sa opäť raz podarilo v zahraničí rozosmiať nakupujúcich. Kým Česi sa kedysi rehotali na hnedom koberci Hoven, názvy výrobkov v Thajsku zašli ešte ďalej. Napríklad posteľ Redalen v tamojšej reči znamená orálny sex.

Aby toho nebolo málo, o pár stránok ďalej v thajskom katalógu zase IKEA klientovi ponúkala pohlavný styk, a to veľmi vulgárnym pomenovaním. Mal podobu kvetináča s názvom Jättebra.

Nábytkár sa rozhodol, že tieto neplánované žarty prekročili mieru slušnosti, a zakročil. Podobne sa tak stalo pred rokmi v Česku, kde IKEA predávala koberec Hoven. Keď bol oň malý záujem, pridala ceduľku "Dopredaj Hoven".

IKEA má tisíce výrobkov a zároveň trvá na zachovaní svojho originálneho jazyka, pri expanzii do cudziny preto niekedy k únikom vulgarizmov dôjde. Švédčinu IKEA používa, pretože ju odlišuje od ostatných. "Švédske slová sú dôležité, značka tým získava unikátny charakter," povedala Natthita Opaspipat z tímu IKEA v Thajsku denníku Wall Street Journal, ktorý o prešľape v tejto krajine informoval.

V niektorých nevhodných názvoch stačí, keď firma v cudzine v príslušnom názve zmení jednu spoluhlásku alebo samohlásku, aby sa výslovnosť nezhodovala s nejakou z miestnych nadávok. "Musíme byť opatrní, niektoré z názvov môžu byť, povedzme, trochu urážlivé," dodala Natthita. Informoval portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu