Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na nový vírus: Oklamal aj Windows, našiel v ňom chybu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: geekets.com)

WASHINGTON - Americká spoločnosť Microsoft varovala používateľov svojho operačného systému Windows, že sa ich počítače môžu stať obeťou vírusu Flame. Škodlivý program, ktorý dokáže tajne sťahovať informácie a zrejme bol nasadený proti Iránu, využíva skôr neobjavenú chybu v zabezpečení Windows k tomu, aby sa neodhalený usadil v počítači.

Zástupca softvérovej spoločnosti Mike Reavey uviedol, že vírus dokázal presvedčiť Windows, že je certifikovaným programom od Microsoftu. Ravey taktiež varoval, že by sa hackeri teraz mohli pokúsiť skopírovať časť zdrojového kódu vírusu, aby vytvorili vlastné programy pre preniknutie do počítačov vybavených operačným systémom Windows. Microsoft už oznámil, že vydal aktualizáciu softvéru, ktorá by mala chybu využívanú malwareom odstrániť.

Na Flame upozornila minulý týždeň ruská antivírusová firma Kaspersky Lab, podľa ktorej bol softvér zrejme aktívny od marca 2010. Bežné antivírusy neboli vôbec schopné ho zaznamenať.

Program dokáže odcudziť cenné informácie, vrátane obsahu a údajov o cielených systémoch, uložených súboroch alebo audiokonverzácií. Podľa západných médií bol Flame určený na napádanie iránskeho ministerstva ropného priemyslu a počítačové siete jeho ropných terminálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu