Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčšia reality šou sveta: Účastníci majú v roku 2023 osídliť Mars!

Projekt Mars One dal do obehu propagačný film
Projekt Mars One dal do obehu propagačný film (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Vtip alebo realita? Autori projektu Mars One predstavili na internete propagačné video, ktoré približuje osídlenie Marsu s pomocou veľkolepej televíznej reality šou. Ochrannú ruku nad ňou dokonca prevzal aj nositeľ Nobelovej ceny.

"Môj prvý dojem bol, že ide o neobyčajný projekt ľudí s víziou," povedal o Mars One nositeľ Nobelovej ceny, teoretický fyzik Gerard't Hooft. Skupina Holanďanov chce počas siedmich rokov vyslať na červenú planétu prvú misiu, ktorá pripraví základňu. Každé dva nasledujúce roky sa bude základňa budúceho osídlenia zväčšovať a v roku 2022 majú zo Zeme odštartovať prví osadníci.

Hooft priznáva, že bol spočiatku skeptický k uskutočniteľnosti projektu, ale nechal sa presvedčiť. "Myslím, že by to bola najúžasnejšia mediálna udalosť na svete," uviedol fyzik pre server The Inquisitr. Druhým veľvyslancom projektu sa potom stal spolutvorca reality šou Veľký brat Paul Romer. Slávne mená tak robia z videa, ktoré by bolo označené len za vtip alebo internetový hoax, naozaj uskutočniteľný plán.

Časť peňazí na projekt by mala vzísť z reality šou, ktorá by začala už na Zemi výberom a tréningom kandidátov a vrcholila približne deväťmesačnou cestou na planétu. Tu by potom pokračovala sledovaním života osadníkov, ktorých počet by postupne rástol. Vyžadovalo by to však pevné rozhodnutie, pretože lístok by bol iba jednosmerný.

Osadníci budú musieť byť vybavení všetkým potrebným a predovšetkým zásobami vody a vzduchu, kým ich nebudú schopní sami vyrábať z miestnych zdrojov. To všetko bude klásť na účastníkov projektu extrémne nároky. Informoval portál novinky.cz.

Osídlenie Marsu

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu