Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalší malý génius: Vyriešil problém, s ktorým si vedec lámal hlavu aj 8 rokov!

Linus so svojím otcom
Linus so svojím otcom (Zdroj: thelocal.se)

ŠTOKHOLM - Linusa Hovmollera Zoua zo Švédska zrejme čaká sľubná vedecká kariéra. Vlastnému otcovi totiž pomohol rozlúsknuť chemický problém, s ktorým si lámal hlavu dlhých osem rokov. Publikoval dokonca už aj v uznávanom vedeckom časopise.

"Keď sme to vyriešili, boli sme obaja šťastní. Myslím ale, že otec bol oveľa šťastnejší, pretože ja som si neuvedomoval, čo významné som vlastne dokázal," povedal Linus.

Jeho otca Svena, ktorý je profesorom na Katedre materiálovej a environmentálnej chémie Štokholmskej univerzity, požiadali, aby prispel do časopisu Philosophical Transactions of Royal Society. Ako tému si zvolil atómovú štruktúru kvazikryštalického aproximantu, teda niečo, čo je pre väčšinu ľudí španielskou dedinou.

Keď videl, ako jeho syn s ľahkosťou lúšti sudoku, dal mu vyriešiť aj svoj problém. "Uvedomil som si, že je múdrejší ako ja. Tak mi napadlo, že by mi mohol pomôcť," vysvetľuje Sven.

Linus v predložených obrázkoch z digitálneho mikroskopu našiel vzory, ktoré jeho otcovi tak dlho unikali. Kľúčom k tomuto úspechu bol pravdepodobne fakt, že chlapec nemal žiadne predsudky. "Myslím, že o problematike viem príliš veľa a mám potom z toho trochu zmätok. Ako sa hovorí, pre samé stromy nevidím les. Linus ale o chémii alebo kryštalografii nevie nič, a preto k problému pristúpil s čistou hlavou," poznamenal otec malého génia.

Nadaný chlapec sa zatiaľ ešte nerozhodol, akú profesiu si zvolí. Dvoch favoritov ale už má; buď pôjde v stopách otca a stane sa vedcom, alebo naopak zvolí dráhu umelca, napísali Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu