Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zázrak s IQ 200: Mladík (21) má dva doktoráty, 5-ročný skladal sonáty!

Z Yana bude lekár
Z Yana bude lekár (Zdroj: abcnewsradioonline.com)

CHICAGO - Má len 21 rokov a už je z neho doktor. Sho Yano práve odpromoval v americkom Chicagu a stal sa tak najmladším držiteľom dvoch doktorátov súčasne v histórii univerzity. So svojím IQ 200 mu štúdium veľké problémy nerobilo.

V dvoch rokoch už plynule čítal, v troch písal, v štyroch ohromoval hrou na klavíri a o rok neskôr už sonáty sám skladal. Učenie pre neho bolo vždy hračkou. Niekedy však bolo ťažké vyjsť so staršími spolužiakmi. "Stávalo sa, že na mňa ľudia na univerzite pokrikovali, aby som sa vrátil na základnú školu," rozpráva.

Sho začal bakalárske štúdium už v deviatich rokoch a s medicínou začal v dvanástich. Na mnohých školách sa ho báli prijať, aby sa nenarušil jeho prirodzený vývoj. To mladík nechápal; chodiť do školy s rovesníkmi ho totiž nesmierne nudilo.

"Chcieť musíte vy sami, nie vaši rodičia. Keby na mňa tlačili, tak sa tak ďaleko nedostanem," dodal Sho, ktorý získal doktorát z medicíny a genetiky zároveň. Jeho sestra má zase nadanie v oblasti hudby. V pätnástich rokoch je husľovou virtuózku a študuje na univerzite, informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu