Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nemecký tínedžer je génius: Vyriešil 300 rokov starú hádanku Newtona!

Shouryya dokázal to, čo nezvládli mnohí jeho starší kolegovia
Shouryya dokázal to, čo nezvládli mnohí jeho starší kolegovia (Zdroj: vsagar.com)

DRÁŽĎANY - Pre Shouryya Raya nie je žiadna úloha neriešiteľná. Dokázal to aj nedávno, keď sa mu ako prvému na svete podarilo vyriešiť 300 rokov starú matematickú hádanku Isaaca Newtona. "Keď nám vysvetľovali, že tento problém nemá riešenie, povedal som si: Prečo nie?" uviedol.

Mladík, ktorý sa narodil v Indii, prišiel počas práce na školskom projekte na to, ako presne vypočítať dráhu projektilu podľa hmotnosti a odporu vzduchu. Za svoje úspešné riešenie už získal niekoľko ocenení a nemecké médiá ho označili za génia. On sám však tvrdí, že išlo iba o "zvedavosť a školácku naivitu". "Keď nám vysvetľovali, že tento problém nemá riešenie, pomyslel som si: za skúšku nič nedám."

Ray spolu s rodinou prišiel do Nemecka pred štyrmi rokmi, pretože jeho otec získal prácu na technickej univerzite. "Prebudil vo mne hlad po matematike a naučil ma počítať, keď som mal šesť rokov," povedal nadaný tínedžer.

Je v nej dokonca lepší ako jeho otec. "Nikdy sa so mnou nerozpráva o svojich projektoch, kým ich nedokončí. Matematika, ktorú používa, je ďaleko za mojimi schopnosťami," vyhlásil Ray starší. Skromný chlapec sa však za génia nepovažuje. "Je veľa iných vecí, v ktorých by som chcel byť lepší. Napríklad futbal," dodal. Keď sa prisťahovali, nevedel Shouryya ani slovo po nemecky. Napriek tomu na budúci týždeň maturuje, o dva roky skôr ako jeho rovesníci.

Newton (1642 - 1727) predstavil svoju matematickú hádanku o pohybe strely vzduchom v 17. storočí. Vedci boli doteraz schopní prísť len na čiastočné riešenia. Okrem nej Ray vyriešil aj otázku nárazu telesa so stenou, ktorá bola nastolená v 19. storočí. Oba problémy súvisia s dynamikou. Jeho riešenie nájde veľké uplatnenie v balistike, napísal spravodajský portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu