Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mayovia odkrývajú tajomstvá: Nový objav zasadil ranu apokalypse!

Archeológovia odkryli tajomstvá Mayov Zobraziť galériu (2)
Archeológovia odkryli tajomstvá Mayov (Zdroj: National Geographic)

WASHINGTON - Viac svetla do spleti informácií o údajnej apokalypse, ktorá má vraj prísť koncom tohto roka, by mohli viesť nové objavy. Americkí archeológovia našli v Guatemale najstaršej známe mayské kalendáre, ktoré pochádzajú z 9. storočia.

Kalendáre boli objavené v dome, ktorý archeológovia vykopali v Xultúne v departemente Petén na severe krajiny. Jedna zo stien domu bola pokrytá glyfmi, teda rytinami do kamenného podkladu. Väčšinu tvoria čísla predstavujúce výpočty spojené s rôznymi kalendárnymi cyklami Mayov.

Ide o obradné kalendár o 260 dňoch, ďalej slnečné o 365 dňoch, ročný cyklus planéty Venuša, ktorý má 584 dní, ďalej ročný cyklus Marsu o 780 dňoch a ešte ďalšie kalendáre lunárne, uviedol vedúci vykopávok William Saturno z Bostonskej univerzity.

Napriek rozšíreným zvestiam nič v týchto mayských kalendároch nenaznačuje, že by mal tento rok v decembri nastať koniec sveta, zdôraznil Saturno. "Starí Mayovia predpovedali, že svet bude pokračovať a že v 7000 rokoch veci budú presne také, aké sú," povedal.

Nástenné nápisy sú prvé z mayského umenia, ktoré boli nájdené v bežnom dome, upozorňuje profesor mezoamerického umenia na univerzite v texaskom Austine David Stuart, ktorý glyfy dešifroval. "Na tomto objave najviac vzrušuje zistenie, že Mayovia sa venovali výpočtom kalendárnych cyklov na stenách stovky rokov predtým, než ich učenci zaniesli do kódexov," zdôraznil.

Kódexy predstavujú archív tejto zničenej predkolumbovskej civilizácie, ale zachoval sa ich len zlomok - španielski dobyvatelia a predovšetkým ich fanatickí kňazi ich vo veľkom likvidovali. Výsledky výskumu a vykopávok v Xultúne, ktorý patril k veľkým mayským sídliskám v klasickom období (600-900), prináša najnovšie číslo časopisu Science.

Mayovia odkrývajú tajomstvá: Nový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: National Geographic)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu