Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Výskum odhalil: Už sa vie, čo robí z mladých ľudí narkomanov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BURLINGTON - Vedci už poznajú dôvod, prečo sa mladí ľudia dávajú na drogy, alkohol alebo cigarety. Súvisí to s nižšou aktivitou orbitofrontálnej kôry, teda tej časti mozgu, ktorá sa podieľa na procese rozhodovania. Vyplýva to z výsledkov rozsiahleho výskumu ľudského mozgu, ktorý vykonal medzinárodný tím lekárov za využitia magnetickej rezonancie.

Experti vykonali skeny mozgu u 1896 mladých ľudí vo veku 14 rokov. V rovnakom čase mali plniť rôzne úlohy vyžadujúce rýchlu reakciu alebo rozhodnutie pri stláčanie tlačidiel. Súčasne sa zisťoval životný štýl tínedžerov, vrátane toho či, resp. v akom množstve experimentovali s cigaretami, alkoholom a drogami.
 
"Rozdiel v týchto (neurónových) sieťach naznačuje, ako predísť užívaniu drog," povedal psychiater Hugh Garavani z Vermontskej univerzity, ktorý sa na výskume podieľal. Vysvetlil, že nižšia aktivita orbitofrontálnej kôry je spojená s experimentovaním s alkoholom, cigaretami a drogami. Štrnásťroční s menej aktívnou kôrou na ponuku cigarety alebo alkoholu povedia skôr "áno, dám si", zatiaľ čo ostatní povedia "nie, toto ja nerobím".

Podľa neho by sa v budúcnosti zistením aktivity tejto a iných častí mozgu dalo určiť riziko prípadného užívania drog. Výskum zároveň vylúčil hypotézu, že deti s ADHD majú väčšie sklony k užívaniu drog. Poruchy v neurónovej sieti sa totiž našli v iných oblastiach mozgu a ni v orbitofrontálnej kôre. Informácie priniesol portál Novinky.cz.
 
 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu