Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najchladnejšie miesto vo vesmíre: Dosahuje takmer absolútnu nulu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wincustomize.com)

WASHINGTON - Astronómovia našli doteraz najchladnejšie miesto vo vesmíre. Je ním plyn unikajúci z hviezdy, ktorá sa nachádza v záverečnej fáze svojho života.

Vo vesmíre je rozsah teplôt v porovnaní s tým, čo poznáme na Zemi, gigantický. V priestore medzi hviezdami, kde je takmer vákuum, dosahuje najnižšia teplota -270°C a naopak vo vnútri hviezd sú teploty až niekoľko desiatok miliónov stupňov.
 
Spomínanú zhasínajúcu hviezdu objavili vedci vďaka Hubbleovmu vesmírnemu ďalekohľadu (HST). Ním pozorovali hmlovinu nazvanú podľa svojho tvaru Motýlik. Tá sa nachádza 5000 svetelných rokov od Zeme. Uprostred nej je neobvyklá hviezda, ktorá do okolitého priestoru chrlí obrovské množstvo plynu neuveriteľne vysokou rýchlosťou 500 000 kilometrov za hodinu.

Ako sa plyn vzďaľuje od hviezdy, znižuje sa extrémne aj jeho teplota na -272°C. Je teda len o jeden stupeň teplejší, než absolútna nula (najnižšia možná teplota vôbec, jej hodnota je -273,15°C, pozn.red.). Motýlik sa tak stal najchladnejším objektom v celom vesmíre. Správu priniesol Blesk.cz.
 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu