Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ďalší úspech Keplera: Objavil 26 nových planét!

Umelecké zobrazenie orbitálnej pozície nových planét
Umelecké zobrazenie orbitálnej pozície nových planét (Zdroj: nasa)

MYS CANAVERAL - Družica Kepler, pomocou ktorej americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pátra po obývateľných planétach mimo našej slnečnej sústavy, slávi ďalší úspech. Vedci vďaka nej zaznamenali jedenásť nových planetárnych systémov s najmenej 26 potvrdenými planétami.

Posledný objav tak rozšíril zoznam takzvaných extrasolárnych planét, teda tých, ktoré obiehajú inú hviezdu ako Slnko, na 729. Astronómovia pracujúci s Keplerom majú v zásobe ďalších 2300 planetárnych kandidátov, na ktorých potvrdenie sa zatiaľ čaká.

Teleskop, ktorý bol vypustený do kozmu v marci 2009, je schopný zaznamenať nepatrné, ale pravidelné výkyvy svetla hviezd. Odborníci tak môžu zistiť, či tieto svetelné zmeny spôsobujú obiehajúce planéty.

Žiadny z novoobjavených planetárnych systémov sa nepodobá tomu nášmu. Čo do počtu planét je slnečnej sústave podobný systém s názvom Kepler-33. Ten tvorí hviezda staršia a väčšia než Slnko, ktorú obieha päť planét. Táto pätica sa ale pohybuje po menšej obežnej dráhe, než po akej obieha Merkúr okolo Slnka.

Polomer zistených planét je v rozmedzí 1,5 násobku Zeme až do jej päťnásobku. Vedci doteraz nevedia, či sú zložené z hornín ako Zem, Venuša či Mars, alebo ide o plynné obry ako Jupiter, Saturn alebo Neptún. Deväť z nových systémov má dve planéty a jeden tri. Všetky obiehajú po menšej obežnej dráhe ako Venuša.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu