Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Postavila cudzia civilizácia na Marse tajuplnú skalu?!

Skala sa vraj podobá na monolit z filmu Vesmírna odysea Zobraziť galériu (2)
Skala sa vraj podobá na monolit z filmu Vesmírna odysea (Zdroj: space.com, synaptick.net)

WASHINGTON - Amatérski astronómovia objavili na snímkach Marsu urobených sondou Mars Reconnaissance Orbiter nezvyčajne tvarovanú skalu. Tá na záberoch pripomína monolit vytvorený mimozemskou civilizáciou vo filme 2001: Vesmírna odysea, uviedol server Space.com. Americkí astronómovia sa však domnievajú, že skala je prirodzeného pôvodu a že jej nezvyčajný tvar na záberoch je daný nedostatočným rozlíšením fotoaparátu.

Mars Reconnaissance Orbiter vyfotografoval tajuplnú skalu už pred niekoľkými rokmi, teraz sa ale na internete začali rozbiehať diskusie o jej pôvode. Špekulácie rozpútala predovšetkým podobnosť skaly s monolitom, ktorý sa objavuje vo filme Stanleyho Kubricka natočenom podľa predlohy Arthura C. Clarka.

Astronóm Jonathon Hill z Arizonskej štátnej univerzity však tvrdí, že skala na snímkach je len kameňom, ktorého tvar zhruba pripomína kváder. Nezvyčajne ostré hrany predmetu na záberoch vysvetľuje malým rozlíšením, ktoré majú fotoaparáty sondy. Tie dokážu snímať povrch červenej planéty v rozlíšení asi 30 centimetrov na jeden obrazový bod.

"Keď máte príliš malé rozlíšenie, predmety mávajú hranaté tvary, pretože obrazové body sú štvorcové. Akákoľvek krivka bude pri dostatočnom obmedzení rozlíšenia vyzerať ako rad rovných liniek," povedal Hill. Podľa neho tieň predmetu navyše vytvára zrakový klam ohľadom výšky skaly na Marse. Tieň je vraj dlhý kvôli tomu, že ho sonda zaznamenala v čase, keď bolo slnko nízko nad obzorom.

Podľa Hilla umiestnenie skaly pod útesom medzi mnohými ďalšími balvanmi naznačuje, že sa "tajomný predmet" kedysi od útesu odtrhol a zrútil na svoje súčasné miesto. Astronóm pritom konštatuje, že poloha monolitu sama o sebe hovorí proti teórii, že by práve sem nejaká cudzia civilizácia umiestnila nejakú pamiatku na svoju návštevu.

"Ak by som ja chcel niekde postaviť monolit, bolo by toto miesto posledným, kam by som ho dal," povedal Hill. "Úlomky padajúce z útesu by veľmi skoro - z geologickej mierky - monolit zakryli," dodal.

Monolit z Vesmírnej odysey

Postavila cudzia civilizácia na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: space.com, synaptick.net)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu