Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rekordný otecko: V minulom storočí mal splodiť až 600 detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Priekopnícky britský vedec, ktorý v 40. rokoch minulého storočia s manželkou v Londýne založil kontroverznú reprodukčnú kliniku, je údajne otcom až 600 detí. Vyplýva to z prieskumu dvoch mužov, ktorí zistili, že sú jeho biologickými synmi, napísal denník The Sunday Times.

Barry Stevens, filmový dokumentarista z Kanady, a David Gollancz, londýnsky právny poradca, na základe nedávnych testov DNA tvrdia, že zakladateľ kliniky doktor Bertold Wiesner zaistil až dve tretiny celkového množstva darovaných spermií, ktoré klinika používala na oplodňovanie.

V roku 2007 testy DNA vykonané na 18 ľuďoch, ktorí boli počatí na klinike v rokoch 1943 až 1962, ukázali, že 12 z tejto skupiny - teda dve tretiny - boli potomkovia doktora Wiesner. Na základe týchto výsledkov Stevens a Gollancz veria, že Wiesner, ktorý zomrel v roku 1972, musel splodiť až 600 detí.

"Triezvy odhad je, že mohol poskytovať 20 darcovských dávok spermií ročne," uviedol Gollancz. "S využitím štandardných čísel pre počet živých pôrodov a odchýlok pre dvojčatá či potraty odhadujem, že je zodpovedný za 300 až 600 detí." Ak by sa tieto údaje potvrdili, padli by doterajšie rekordy - napríklad ten z minulého roka, keď vyšlo najavo, že istý anonymný darca spermií v USA je otcom 150 detí.

Bartonová klinika, ktorú založil biológ Wiesner a jeho manželka, lekárka Mary Bartonová, bola dlho obklopená kontroverziou, pretože sa predpokladalo, že na oplodnenie používajú spermie od úzkeho kruhu akademických priateľov zakladateľov. V roku 2001 vyšlo najavo, že neurochemik Derek Richter bol otcom viac ako stovky detí počatých na tejto klinike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu