Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozba pre počítače Apple: Napáda ich zákerný trójsky kôň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bits.blogs.nytimes.com)

PRAHA - Internetom sa šíri nová hrozba v podobe trójskeho koňa Flashback. Len za dva týždne sa mu podarilo nakaziť viac ako 600 tisíc počítačov spoločnosti Apple s operačným systémom Mac OS X. Vírus využívajú hackeri na to, aby získali kontrolu nad napadnutým počítačom. Upozornil na to server eWeek.

Flashback patrí podľa bezpečnostných expertov k jednej z najzákernejších hrozieb na internete. Užívateľ si totiž počítač nezavíri tým, že do neho niečo stiahne, ale už len návštevou webovej stránky. Nebezpečný kód hackeri nasadzujú nielen na  podvodné stránky, ale aj na legitímne weby, ktorých zabezpečenie sa im podarí prelomiť. Do počítača sa potom nepozvaný návštevník dostane kvôli chybe v platforme Java.

Vo chvíli, keď sa trójsky kôň v počítači zabýva, získajú nad ním hackeri úplnú kontrolu. Môžu sa tak dostať k citlivým užívateľským dátam uloženým na pevnom disku, alebo prostredníctvom daného počítača napadnúť nejaký počítačový systém.

Oprava trhliny v platforme Java je už k dispozícii na stiahnutie. Odborníci odporúčajú, aby si ju užívateli nainštalovali čo najskôr. V počítačoch s operačným systémom Mac OS X je možné opravu stiahnuť prostredníctvom nástroja Software Update.

Najviac sa trójskému koňovi Flashback "darí" v USA, kde napadol približne 300 tisíc počítačov. Nakazil však aj počítače v Európe, Japonsku a Austrálii. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu