Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Celá Zem sa v sobotu ponorí do tmy: Pomôcť planéte môžete aj vy!

Do akcie sa minulý rok zapojil aj Trenčín Zobraziť galériu (3)
Do akcie sa minulý rok zapojil aj Trenčín (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už túto sobotu sa uskutoční ďalší ročník najväčšej ekologickej kampane na svete s názvom Hodina Zeme. Jej cieľom je pomáhať v boji proti klimatickým zmenám. Zapojiť sa budú môcť aj Slováci, a to tak, že 31. marca v čase od 20:30 až 21:30 vypnú svetlá.

Kampaň prostredníctvom platformy "I Will If You Will" inšpiruje ľudí z celého sveta, aby urobili niečo pre planétu. "Každý z nás, každý jeden obyvateľ, každá firma, od školopovinných detí až po predstaviteľov štátu, od malých podnikov po obrovské koncerny, každý má silu zmeniť svet, v ktorom žijeme," informoval koordinátor Hodiny Zeme na Slovensku Jaroslav Merc.

Podstatou projektu je, aby sme v daný deň na 60 minút vypli svetlo a popremýšľali, čo by sme mohli urobiť, aby sme pomohli Zemi. Po prvýkrát sa táto kampaň dostane dokonca aj do vesmíru, na palubu medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, kde bude astronaut sledovať vypínanie osvetlenia na našej planéte, robiť fotografie a posielať ich na Zem.

Celosvetová ekologická kampaň sa začala ako mestská iniciatíva v austrálskom Sydney v roku 2007 a odvtedy sa stala globálnym celosvetovým hnutím za ochranu našej planéty. "Každoročne prepája takmer dve miliardy ľudí v 135-tich krajinách na všetkých siedmich kontinentoch," dodal Merc. Minulý rok sa zapojilo aj Slovensko a mestá ako Bratislava, Košice, Prešov, ale aj malé obce Dobrá Niva alebo obec Kulpín v Srbsku s prevládajúcim slovenským obyvateľstvom. Hodinu nesvietil ani Bratislavský a Spišský hrad či Bojnický zámok. Spomedzi svetových pamiatok nesvietila napríklad Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, Eiffelovka v Paríži, most Golden Gate v San Franciscu alebo reklamy na Coca-Colu na Time Square v New Yorku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu