Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zaujímavý nápad: Umelec vie vytvoriť oblaky v interiéri!

Mrak v priestore Zobraziť galériu (2)
Mrak v priestore (Zdroj: Berndnaut Smildeas)

AMSTERDAM - Možno si myslíte, že by nebolo zlé, keby ste mali svoj osobný dažďový oblak, ktorým by ste od seba odháňali všetkých nepríjemných ľudí. Hoci to nie znie iba ako zbožné želanie, pre holandského umelca Berndnauta Smildeasa to nie je až taká fikcia.

Smildeas sa so svojimi "dielami" postaral o poriadny rozruch v umeleckom svete. Na ich vytvorenie používa dymový prístroj a v kombinácii s vlhkosťou a dramatickým osvetlením sa mu darí navodiť dojem oblaku v interiéri.

Smildeas, ktorý žil v Amsterdame, vyhlásil, že sa snaží o zhmotnenie predstavy typického holandského dažďového mraku vo vnútri priestoru. "Predstavoval som si klasickú múzejnú halu, kde sú len prázdne steny. Nie je v nej nič s výnimkou dažďových mrakov visiacich v miestnosti," rozvádza svoju ideu umelec.

Výstavu interiérových mrakov s názvom Nimbus predstavil Smildeas po prvýkrát v roku 2010. Len málo návštevníkov sa však môže hrdiť tým, že obláčiky naozaj videli. Ich existencia je totiž veľmi prchavá a jediným dôkazom o ich "živote" zostali fotografie.

Zaujímavý nápad: Umelec vie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Berndnaut Smildeas)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu