Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prestupný hetrik: Žena porodila už tretie dieťa 29. februára

Louise drží v náručí novonarodenú Jade, spoločnosť jej robia synovia Remington a Xavier
Louise drží v náručí novonarodenú Jade, spoločnosť jej robia synovia Remington a Xavier (Zdroj: cbc.ca)

NEW YORK - Už tretieho potomka porodila 29. februára Američanka a vyrovnala tým rekord istej nórskej rodiny z 60. rokov minulého storočia. Či sa ale pokúsi za štyri roky o ďalšieho "prestupného" potomka, ešte netuší.

Dcéra Davida a Louise Estesovcov Jade sa narodila v stredu ráno v meste Provo v Utahu presne štyri roky po svojom bratovi Remingtonovi a osem rokov po bratovi Xavierovi. Dievčatko sa pritom o päť dní oneskorilo za plánovaným termínom. Lekári sa preto rozhodli pôrod vyvolať a splniť tak rodinný prestupný hetrik.

"Ešte nikdy som neprenášala, a tak som si nebola istá, či malá bude chcieť čakať," zverila sa Louise denníku The Daily Herald. "Ale akonáhle odbila polnoc, vedela som, že sa to naozaj stane."

Jediný ďalší známy prípad troch detí narodených v prestupnom roku 29. februára je rodina Henriksenových z Nórska, ktorých potomkovia sa narodili v roku 1960, 1964 a 1968 a dostali sa tak do Guinessovej knihy rekordov.

Budú sa Estesovci v roku 2016 pokúšať o prekonanie tohto rekordu? "Keďže máme už päť detí, tak zrejme nie," povedal novinárom David Estes. "Ale človek nikdy nevie, že?," zažartoval.

Narodiť sa 29. februára so sebou nesie ako výhody, tak i nevýhody. "Prestupníci" majú síce skutočné narodeniny len raz za štyri roky, ale zato môžu s pokojným svedomím deliť vlastný vek štyrmi. Prestupný rok je raz za štyri roky, kedy je v kalendári navyše 29. február. Vyrovnáva sa tak skutočnosť, že zatiaľ čo oficiálne má rok 365 dní, obehnúť okolo Slnka trvá Zemi 365 dní a šesť hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu