Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šialený vynález: Zostrojili skateboard fantázie, ovláda sa myšlienkami!

Whurley predvádza svoj vynález
Whurley predvádza svoj vynález (Zdroj: YouTube)

AUSTIN - Aké by to bolo ovládať dopravný prostriedok len pomocou svojich myšlienok? Takúto otázku si položili v texaskom štúdiu Chaotic Moon Labs. Po niekoľkých rôznych prototypoch vytvorili prevratný skateboard zvaný Board of Imagination. Táto "doska fantázie", ako by sa dal názov voľne preložiť, je totiž ovládaná len mozgovou aktivitou vodiča.

Skateboard je vyvinutý tak, aby spracovával mozgové vlny toho, kto na ňom stojí a posielal ich do 800-wattového elektrického motora. Keď si teda vodič pomyslí, že 50 kilometrov za hodinu, čo je maximálna rýchlosť tohto vynálezu, je príliš vysoká, skate spomalí.

Tajomstvo zariadenia spočíva v kombinácii špeciálneho softvéru a dômyselného headsetu, ktorý veľmi citlivo monitoruje a tlmočí mozgové vlny. Stačí tak len zvládnuť umenie myšlienky. "Headset cez USB prepojenie odosiela signály z mozgu do tabletu. Softvér potom signály spracuje a prepojí sa s elektrickým motorom," uviedol generálny manažér štúdia Whurley.

Jediné, čo musí vodič zvládnuť, je udržať rovnováhu a pozornosť. Akonáhle by totiž začal myslieť na jedlo, povinnosti alebo čokoľvek iné, jeho jazda by pravdepodobne skončila nečakane skoro.

"Veľmi rýchlo nám došlo, že budeme musieť vyriešiť problém so sústredením. Hoci sme sa veľmi snažili, túto otázku bude musieť vyriešiť každý vodič sám," doplňuje Whurley.

Každý potencionálny vodič navyše musí svoju mozgovú aktivitu najprv prepojiť len s počítačovým softvérom. "Headset je vycvičený na jedného človeka. Po tréningu iba s počítačom sa vytvorí profil jeho myšlienok. Ten sa potom môže nahrať na skateboard. Nemožno ale vytvoriť len jeden univerzálny profil, pretože každý mozog je iný," dodal manažér.

Skateboard fantázie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu