Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neviete odlepiť z auta diaľničnú známku? Prečítajte si babské rady!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Rady starých mám, ako si poradiť s rôznymi nepríjemnosťami typu vínovej škvrny na tričku, naozaj fungujú. V domácnosti ich užijete na každom kroku, navyše vás to vyjde lacnejšie, ako keby ste kupovali špecializované čistiace prostriedky.

1. Škvrny od trávy na farebnom textile odstránite mliekom

Odstránenie takýchto škvŕn nie je jednoduché. Ak sú na bielom oblečení, použijeme citrónovú šťavu, ovocný alebo vínny ocot, skrátka niečo kyslé. Pri farebných látkach hrozí nebezpečenstvo, že zelený fľak síce zmizne, ale spolu s ním aj farba oblečenia. Podľa rád našich babičiek by nám malo pomôcť, keď tkaninu namočíme cez noc do mlieka a vyperieme až na druhý deň.

2. Na starú diaľničnú známku zaberá fén

Aby šla diaľničná známka alebo napríklad samolepka z kapoty auta dobre odlepiť, musí sa podklad zahriať na vyššiu teplotu. K tomu použijeme obyčajný fén. Potom uvoľníme roh nálepky, potiahneme a pomaly pokračujeme, kým nie je celá fólia preč. Na zvyšky lepidla použijeme mäkkú bielu gumu a sústavným pohybom, najlepšie jednosmerným, lepidlo vygumujeme.

3. Biele záclony kúpte v atramente

Záclony sú po dlhšom používaní väčšinou zažltnuté či zašednuté. Belosť im opätovne dodáme tak, že pred praním v práčke pridáme do priehradky na prací prášok obyčajný prášok do pečiva. Záclony tak budú vyzerať ako nové. Ďalšou možnosťou, ako oživiť farbu, je vypláchnuť záclony vo vode s lyžičkou atramentu. Ak máte záclony béžovej farby, pridajte do vody lyžičku uvareného čaju, farby sa oživia.

4. Liter ekologického gélu na lacné pranie

Za necelé euro si doma dokážete vyrobiť desať litrov ekologického pracieho gélu. Nastrúhate 250 g mydla na pranie, rozpustíte ho v horúcej vode a pridáte 250 g kryštalickej sódy. Horúcou vodou dolejete do desiatich litrov a po stuhnutí môžete použiť na akýkoľvek druh bielizne. Potom už periete bežným spôsobom v automatickej práčke, ale namiesto aviváže pridáte lyžicu octu. Nemusíte sa báť, nie je cítiť.

5. Na okná vanilkovým pudingom

Okrem prostriedkov určených priamo na čistenie okien vám pomôžu aj iné domáce zdroje. Sklo sa krásne vyčistí a zbaví šmúh, ak rozpustíte vo vedre s vodou jeden obyčajný vanilkový puding. Okná netreba predumývať ani dolešťovat. Týmto spôsobom dosiahnete želaný výsledok celkom ľahko a s prekvapivým účinkom.

6. Poškriabané sklo na hodinkách vyleštíte pastou na zuby

Drobné ryhy na hodinkách odstráni handrička so zubnou pastou, pôsobí ako jemná brúsna pasta. Krúživými pohybmi šúchajte hodinky niekoľko minút a zvyšky zubnej pasty potom zotrite. Zubnou pastou môžete leštiť aj kovové predmety - napríklad staré príbory, kľučky a aj šperky.

7. Topánky nakŕmte jedlou sódou, budú voňať

Ako nové budú voňať topánky, keď do nich nasypete jedlú sódu a necháte pôsobiť cez noc. Druhý deň potom prášok z obuvi vyklepte, prípadne povysávajte vysávačom. Pokiaľ táto procedúra nezaberie, vyskúšajte druhý spôsob. Topánky vytrite handričkou namočenou v octovej vode - tá nielen zneutralizuje pachy, ale navyše zabije všetky zárodky plesní. Športové topánky sa nebojte vyprať v automatickej práčke. Použite ale krátky program bez žmýkania a s nízkou teplotou 30 stupňov. Topánky potom nechajte dôkladne vyschnúť.

8. Mastné kachličky vyčistí fén

Mastné škvrny a zvyšky jedla na kuchynských kachličkách sa neodstraňujú ľahko. Miesto drhnutia drôtenkou, pri ktorom hrozí, že kachličky nenávratne poškodíte, si vezmite na pomoc obyčajný fén. Teplý vzduch rozpustí tuk a škvrny potom pôjdu dole aj obyčajnou hubkou na riad.

9. Cola na zhrdzavené skrutky

Každý človek sa niekedy dostane do situácie, kedy potrebuje uvoľniť zhrdzavenú skrutku. Keď s matkou nepohne ani sila znásobená sika kliešťami, siahnite po obyčajnej cole. Sladký nápoj nalejte na dané miesto, nechajte pár hodín pôsobiť a skúste to znova. Nahradíte tým známy odhrdzovač W40.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu