Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Porovnanie diaľničných známok v okolitých štátoch: Ceny na rok 2013!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: euroinfo)

BRATISLAVA – Diaľničné poplatky sa v niektorých krajinách s príchodom Nového roka menia. Dobrá správa pre motoristov je, že u nás bude diaľničná nálepka na rok 2013 za rovnakú cenu ako vlani.

Vlani vybrala Národná diaľničná spoločnosť z diaľničných známok viac než 46 miliónov eur. Pozitívnou správnou je, že na rok 2013 sa u nás nechystá zmena cien diaľničných známok. Ročná diaľničná nálepka bude stáť 50 eur, mesačná 14 eur a 10 dňová 10 eur.

Inak tomu bude v susednom Rakúsku, kde ceny stúpnu od 30 centov do troch eur. Aj v Česku zatiaľ cena zostáva, no po transformácii Riaditeľstva ciest a diaľnic z príspevkovej organizácie na štátny podnik a neskôr na akciovú spoločnosť je možné, že nálepky zdražejú. Riaditeľstvo totiž doposiaľ nie je platcom DPH a už ako štátny podnik bude. Preto sa k novej cene diaľničnej známky bude pripočítavať aj dvadsaťpercentná daň. Najskôr však až  v roku 2014. Pri dnešnej cene ročnej známky by šlo o zdraženie v prepočte zo 60 eur na 72 eur.

Iné krajiny, ktoré namiesto nálepky používajú mýtny systém, zatiaľ ceny na rok 2013 nezverejnili, nakoľko obyčajne sa poplatky menia až v priebehu prvého štvrťroka.

Každý členský štát má právo rozhodnúť, či vôbec bude vyberať cestné poplatky, ako ich bude účtovať a za aké vozidlá. Systém diaľničných známok v súčasnosti využíva sedem členských štátov: Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Spravidla sú známky týždenné alebo desaťdňové, mesačné a ročné. Jedinou výnimkou je Švajčiarsko, ktoré ponúka iba ročnú známku.

„Ceny nálepiek u nás sú v porovnaní s okolitými krajinami stále jedny z najnižších. V roku 2012 stála v Rakúsku ročná nálepka 77,80 eura, v Čechách je to 1 500 Kč (60 €),“ tvrdí hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Druhým spôsobom spoplatnenia je mýto za prejdený úsek. Pri jednorazových prejazdoch je možné za použitie cesty zaplatiť v hotovosti alebo platobnou kartou. Má to ale aj nevýhody. Napríklad vo Francúzsku nemusí byť na mýtnych bránach stála služba a v neskorých nočných hodinách vám už nevezmú hotovosť iba platobnú kartu.

Pri jazde do zahraničia je dobré aktuálne si zistiť výšku diaľničných poplatkov v krajinách cez ktoré prechádzate, pretože  k zmenám môže dôjsť aj v priebehu roka. Riskovať pokutu za čiernu jazdu plateným úsekom sa neoplatí, sú ozaj dosť vysoké.

Porovnanie diaľničných známok v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: lad)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu