Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zaujímavý výsledok štúdie: Kozy sú schopné chytiť prízvuk

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Kozy, rovnako ako ľudia, sú schopné získať vo svojom mékaní "prízvuk" podľa ďalších jedincov v ich okolí. Naznačuje to štúdia vedeckého tímu Londýnskej univerzity, z ktorej citovala svetová tlač.

Až doteraz odborníci súdili, že väčšina hlasov živočíšnych druhov je diktovaných výhradne genetikou a nie ich okolím. Výnimky sa pripisovali okrem človeka len slonom, delfínom, veľrybám, netopierom a niektorým druhom vtákov.
    
Vedecký tím nahral mékanie štyroch skupín mláďat kôz kamerunských, ktoré boli súrodencami alebo polovičnými súrodencami. Prvú nahrávku vedci zaobstarali, keď mláďatá mali jeden týždeň, a potom po piatich týždňoch, keď kozľatá vytvárajú skupiny s ďalšími kozami rovnakého veku.
    
Výsledky ukázali, že kozí "prízvuk" sa zmenil, keď sa kozľatá presunuli do inej skupiny jedincov, čo vyvrátilo tvrdenie, že vlastnosti a intonácia ich hlasu sú dané výhradne geneticky.
    
"Toto naznačuje, že kozľatá upravujú mékanie podľa svojho okolia a vytvárajú si podobný 'prízvuk'," povedala britskému denníku The Daily Telegraph Elodie Brieferová, ktorá štúdiu viedla.
    
Na otázku, či by to isté mohlo platiť aj pre iné cicavce, odpovedala: "To nevieme, pretože ľudia sú si natoľko istí, že prostredie nemá vplyv, že to nikto nepreveril. Ale ak to dokážu kozy, potom je možné, že prízvuk všetkých cicavcov môže byť ovplyvnený ich prostredím. "

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu