Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tvarovač nosa, ohrievač piva a mnoho ďalších „potrebných“ vecí lákali našich predkov

Tvarovač nosa Zobraziť galériu (12)
Tvarovač nosa (Zdroj: mik)

KOŠICE – Nezvyčajné veci domácej potreby môžete vidieť v týchto dňoch na výstave pod názvom Kuriozity – hľadaj – hádaj – vyhraj v košickom Slovenskom technickom múzeu. Neobvyklé predmety sú dodnes všetky funkčné a nás len udivuje, čo všetko dokázali naši predkovia vymyslieť.

 

„Nebolo televízie a tak, aby sa po večeroch nenudili, vymýšľali rôzne veci,“ smeje sa pracovník múzea Ladislav Klíma. Vyše 150 exponátov si môžu návštevníci obzrieť do 31. Marca a pri niektorých z nich nie je popis. „Návštevník môže hádať na čo slúžia na anketovom lístku a ten vhodí do urny. Na záver výstavy vyžrebujeme víťazov a dostane kurióznu cenu,“ dodáva.

Nad niektorými vecami však modernému človeku, zastáva rozum. Napríklad žehlička na nohavicové puky, alebo železné ohrievače do topánok, či naprávač nosov. Ten si človek nasadí na noc a vraj po niekoľkých použitiach bude mať noštek ako gombičku...Zaujímavé sú tiež brúsky na žehličky alebo veľká železná opacha s rôznymi nožmi. Už na pohľad vyzerá neprakticky a predsa mala reálne využitie. „Je to škrabka na zemiaky. Neviem však, či viac času nezabralo následne čistenie,“ vysvetľuje L. Klima.

Niektoré vecičky by sa však zišli i dnes. Elegantný ohrievač piva v tvare úzkeho valca, do ktorého sa naliala horúca voda a tak sa ponoril do piva. V dnešných mrazoch, by ho určite uvítali mnohí pivári. Pre finančných expertov je tu tiež povojnová devalvovaná nemecká mena v hodnote 2 miliardy. „Už v tej dobe nemala skoro žiadnu cenu.“ Slovákov iste poteší aj briketa vytvorená zo zlisovaných bankoviek bývalej našej meny. V stlačenom kvádri sa skrýva milión starých slovenských korún ! Niektoré nápady, vynálezcovia nestihli zrealizovať, ale ich náčrty sa zachovali a môžeme sa na týchto nápadoch aspoň pokochať a predstaviť si, čo by bolo, keby sa zrealizovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu