Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Karneval v uliciach Ria ovládnu gorily a čarodejnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIO DE JANEIRO - Tohtoročný karneval v brazílskom Riu de Janeiro, do ktorého ostávajú dva týždne, nebudú dominovať politici, ale úplne iné tvory. Najväčší záujem majú ľudia o masky goríl, klaunov a čarodejníc, informovala agentúra AFP.

Výrobcovia pripravili masky bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ale tie sa nepredávajú a navyše v Brazílii nie je volebný rok. Takže nastúpil King Kong, čarodejnice a klauni, ktorí idú veľmi na odbyt, tvrdí Olga Gilbertová, majiteľka najstaršej továrne na výrobu masiek v Brazílii Condal.
    
Svetovo preslávené hlavné karnevalové šialenstvo, do ktorého začiatku ostáva 15 dní, sa bude odohrávať tradične na Sambódromo v Riu. Ale podľa Gilbertovej sa ten ozajstný karneval tento rok uskutoční v uliciach. A celé rodiny alebo skupiny priateľov chcú masku príslušnosti k akýmsi blokom pre pouličné prehliadky na predmestiach.
    
Továreň na výrobu masiek Condal založil v roku 1958 katalánsky sochár Armando Valles v Sao Gonçalo pri riodejaneirskom zálive. Pre vtedajší karneval vyrobil 150 tisíc masiek, z ktorých 5 tisíc vyviezol do Španielska. V tých najlepších rokoch ich ale predal až pol milióna.
    
"Kríza v Španielsku však spôsobila, že tento rok je dopyt nízky. Navyše je tu silná konkurencia z Číny, ktorá má neporovnateľné ceny," upozorňuje Olga Gilbertová, ktorá stojí v čele firmy od roku 2007, keď jej muž Armando zomrel.
    
Napoly remeselnícka firma disponuje viac ako dvoma tisíckami rôznych masiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu