Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Starenka (93) má recept na večnú mladosť: Je ohybná ako prútik

Tao sa môže popýšiť kondičkou, akú nemajú ani mnohé dvadsiatničky Zobraziť galériu (4)
Tao sa môže popýšiť kondičkou, akú nemajú ani mnohé dvadsiatničky (Zdroj: wellandgoodnyc.com)

NEW YORK - Fyzická kondícia Tao Porchon-Lynchovej (93) je naoazj neuveriteľná. Nohu si bez problémov vyloží za krka vo vzduchu sa udrží len na jednej ruke. V tanečných súťažiach spolu s partnerom (23) poráža o 70 rokov mladších účastníkov. Pre starenku je vek skrátka iba číslo.

Receptom na večnú mladosť sa pre Tao stala indické meditačné a pohybové cvičenie. "Jogu budem predcvičovat a učiť, kým budem živá," vyhlásila nedávno Tao, ktorá ju cvičí už od detstva, kedy s rodičmi žila v Indii.

Svojrázna babička sa riadi heslom "Neexistuje nič, čo by ste nezvládli". Nezastavila ju ani zlomenina nohy, po ktorej nasledovala totálna endoprotéza (výmena bedrového kĺbu) a varovanie lekára, že sa bude musieť šetriť. Uži mesiac po operácii začala ale navštevovať hodiny tanca. Dnes, po šiestich rokoch, sa so svojím mladým tanečným partnerom zúčastňuje súťaží v New Yorku, New Jersey a Puerto Rico. A umiestňujú sa na najlepšie bodovaných pozíciách.

"Svojmu lekárovi som poslala fotografiu, na ktorej balansujem vo vzduchu len na rukách, naviac s prekríženými nohami," rozpráva sebavedomá jogínka sa šibalským pohľadom. "Nechal si ju zarámovať a zavesil si ju v ordinácii."

Tao živým dôkazom toho, že pravidelné cvičenie jogy, v kombinácii s pozitívnym pohľadom na život, môže byť kľúčom k dlhovekosti. Starenka je presvedčená o tom, že svoje telo môžeme "recyklovať" bez ohľadu na vek. "Budem tancovať a robiť jogu tak dlho, kým budem dýchať," vyhlasuje sebavedome.

Svoje vedomosti odovzdáva ostatným ľuďom. Týždenne absolvuje najmenej dvanásť hodín výučby. "Pokiaľ ju môžem učiť iných a robiť tak záslužnú prácu, budem pomáhať. Od svojich študentov dostávam toľko, koľko oni dostávajú odo mňa. Sú mojimi šperkami," dodala Tao.

Tiež by vás mohlo zaujať: Ktorý druh jógy je ideálny práve pre vás?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu