Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úspech bratislavskej nemocnice: Lekári voperovali chlapcovi endoprotézu, ktorú si vie sám predĺžiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lekári z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch dokážu do tela pacienta voperovať rastúcu endoprotézu. Na jej predĺženie však už operácia potrebná nie je. Stačí, ak sa na dané miesto priloží vysokofrekvenčný generátor, ktorý ju natiahne za pár minút. Zatiaľ ju do nohy implantovali tínedžerovi, ktorý trpí závažnou diagnózou malígneho nádoru kostí.

"Doteraz sme endoprotézy vedeli predlžovať iba mechanicky na operačných sálach a v celkovej anestézii," vysvetlil Milan Kokavec, prednosta Detskej ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Lekári tak pacienta uchránili pred troma až štyrmi operáciami. Takúto "rastúcu kosť" podľa neho nezavádzajú v Maďarsku ani v Českej republike.

Chlapcovi budú nový druh expandibilnej endoprotézy predlžovať ambulantne, neskôr si ju môže predĺžiť aj sám doma. Predtým nemusí absolvovať predoperačné vyšetrenia a nemusí byť hospitalizovaný. V nemocnici mu ju implantovali počas tohtoročného leta. Rozhodli sa pre resekciu nádoru a náhradu endoprotézou. Do ambulancie by mal chodiť raz za pol roka.

Spomínaná endoprotéza má vo svojom vnútri zabudovaný motorček, ktorý vie končatinupredĺžiť až do ôsmich centimetrov. "Malo by to stačiť na definitívnu korekciu nohy, aby mal pacient aj vo svojich 17 rokoch, keď je už ukončený rast, rovnako dlhé končatiny," konštatoval Kokavec.

Endoprotézu rastúcu priložením vysokofrekvenčného generátora možno pacientom implantovať len za určitých podmienok. Vedenie nemocnice však tvrdí, že vždy, keď to bude možné, tak to lekári využijú. V ostatných prípadoch teda naďalej voperujú endoprotézu, ktorú treba predĺžiť mechanicky. Aj to vykonávajú lekári z bratislavských Kramárov ako jediní na Slovensku.

Resekcia nádoru s náhradou endoprotézy je na ortopedickej klinike bežným výkonom. Doposiaľ ju urobili vyše 30 pacientom, a to mechanickým predlžovaním.

Viac o téme: GenerátorKramáreEndoprotéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu