Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neverte podvodným stránkam o Facebooku: Sľubujú vám starý profil!

Nový Timeline
Nový Timeline (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Rozhodnutie predstaviteľov sociálnej siete Facebook spustiť celosvetovo funkciu Timeline malo za následok aj vytvorenie viacerých podvodných stránok, ktoré sľubujú návrat starého nastavenia profilu.

Timeline je nová profilová stránka užívateľa zaregistrovaného na Facebooku. V súčasnosti sa užívatelia môžu rozhodnúť, či ju používať budú alebo nie. "Ak sa rozhodnete Timeline používať, k predchádzajúcemu rozvrhnutiu svojej profilovej stránky sa už nebudete môcť vrátiť,“ uviedol Stephen Cobb, výskumník zo spoločnosti ESET. Postupom času sa funkcia Timeline zapne každému užívateľovi tejto sociálnej siete.

Niektorým užívateľom sa však grafické rozvrhnutie Timeline profilu nepáči, a práve táto skutočnosť spôsobila vytvorenie spomínaných podvodných stránok. Jedna z nich napríklad od ľudí vyžaduje odkliknutie tlačidla "Páči sa mi to“ predtým, než sa im zobrazí jej obsah. Potom žiada odkliknutie ďalších 45 facebookových stránok a až po vyzvaní všetkých svojich priateľov na označenie tejto stránky tlačidlom "Páči sa mi to“ sa užívateľovi zobrazí oznam v anglickom jazyku: "Počkajte niekoľko dní, vaša požiadavka bude odoslaná do Timeline kancelárie“. Celkovo tak užívateľ označil tlačidlom "Páči sa mi to“ 46 stránok, ktoré mu môžu spamovať hlavnú stenu Facebooku a ešte k tomu vyzval aj svojich kamarátov.

Autori webstránky www.insidefacebook.com narátali 16 takýchto stránok, ktoré spolu vygenerovali približne 71-tisíc označení "Páči sa mi to“. Facebook už niektoré z nich cez víkend zablokoval, neustále sa ale objavujú ďalšie.

"Kým sa Facebook nerozhodne zmeniť svoje nastavenie a nespraví z Timeline len voliteľnú funkciu, budú si na ňu musieť užívatelia tejto siete zvyknúť. Tiež by mali odolať pokušeniu klikať na odkazy, ktoré sľubujú deaktiváciu, odstránenie alebo zablokovanie nastavenia Timeline. Klikanie na takéto odkazy za to riziko nestojí,“ dodal Cobb.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu